Tutti del Tino

Tijn's verrasingstoetje met bier

Een goede maaltijd is er niet met een goed hoofdgerecht alleen. Als het goed is, zijn de bezoekers na het hoofdgerecht zo blij met je kookunsten dat ze er graag meer van willen zien. Deze site biedt talloze mogelijkheden voor hoofdgerechten in deze categorie (deze bijvoorbeeld), dus dat lijkt me geen probleem. Een bak tiramisu of chocolademouse opentrekken geeft zeker wel een erg smakelijk toetje, maar heeft als nadeel dat je publiek enigzins gedesillusioneerd achter blijft.

Dit toetje zal gelden als de bevestiging van het feit dat je je roeping als meesterkok bent misgelopen. Bijkomstig voordeel is het feit dat je hem in het geheel van te voren kan maken en je dus niet na het hoofdgerecht nog weer lange tijd in de keuken hoeft te staan. Het betreft hier een soort kruising tussen Tiramisu en kwarktaart. Let wel op dat er bij de gasten niemand met een dieet bezig is, want er is geen dieet ter wereld waar dit toetje in past. Misschien dat ‘Toet’ hier dan ook een betere benaming is.

Ingrediënten

voor 4 tot 8 personen
(afhankelijk van behoefte)

  • halve rol volkoren biscuit
  • 150 gr boter
  • scheutje amaretto
  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr creme fraiche
  • 100 – 250 gr poedersuiker
  • cacaopoeder
  • 3 kleine rijpe bananen

Bereidingswijze

Voor het bereiden van dit gerecht is het een en ander aan keukenapparatuur onontbeerlijk.

We beginnen met de bodem. Verkruimel de bisquitjes tot poeder. Dit kan je handmatig doen. Het voordeel daarvan is dat je een heel mooi authentiek gevoel krijgt. Nadeel is dat je dit na twee bisquitjes verpulveren helemaal zat ben en na vijf krijg je last van je handen. Een staafmixer / hakmachine is hierbij een zekere aanrader!

Als alle koekjes verkruimeld zijn, smelt je de boter in een pannetje. Zorg dat dit heel rustig gebeurt zodat de boter niet aanbrandt. Als de boter gesmolten is, doe deze dan bij de koekkruimels, samen met amaretto naar smaak (en in overleg met je contactpersoon bij de Jelinek-kliniek). Als je er te veel door doet, kan je het risico lopen dat de bodem veel te vloeibaar blijft. Alles goed doorroeren en in de schaal stoppen waar je het toetje uiteindelijk in wil hebben. Doe de rest van het toetje er pas bij als de bodem is afgekoeld.

Snij nu de bananen aan kleine stukjes. Uiteindelijk komen deze direct op de bodem te liggen, maar die is nog aan het afkoelen. Of je bent heel slecht, en vooral langzaam, in bananen in kleine stukjes snijden en is de bodem reeds afgekoeld tegen de tijd dat je daarmee klaar ben en dan kan je de bananen er meteen opleggen. Verdeel ze gelijkmatig over de bodem.
Roer nu de poedersuiker door de mascarpone. Als je dit toetje klaarmaakt in de keuken van iemand aan wie je een hekel hebt, dan kan je overwegen om de poedersuiker door de slagroom te strooien terwijl je die aan het kloppen bent. Ik ga er vanuit dat het laatste niet het geval is. Klop de slagroom tussen loddig en stijf in. Voeg het mascarpone/poedersuiker-mengsel en de creme fraiche toe. Roer alles door. Naar smaak kan je altijd nog poedersuiker toevoegen. Die paar calorieën meer of minder maken toch niet uit.

Mocht je de bananen nog niet over de bodem gedrapeerd hebben, doe dit dan nu. Inmiddels zal de bodem wel afgekoeld zijn. Verdeel daarna het mascarpone-mengsel over de bananen. Tot slot strooi je het cacao-poeder over het toetje. Dit kan nu prima in de koelkast geplaatst en gepakt wanneer het nodig is.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.