Spinazie-zalm taart

Dit is een echte Bambi-klassieker; makkelijk te maken en erg bevredigend als je zin hebt in iets hartigs. De zoute gerookte zalm in combinatie en de niet te beschrijven, alhoewel… misschien metàlige smaak van spinazie (die ATR helaas niet kan waarderen) is dan perfect. Het is niet voor niks een bekende combi.Dit is de Lidl-variant, waar ze geen verse spinazie hebben, maar wel diepvries, à la bloeb-bloeb, maar dan niet van het à la bloeb-bloeb merk.Mijn vriendje trouwens, die een aantal jaar jonger is dan ik, kent die reclame niet, dus voor alle jonkies onder ons: Spinazie à la crème bedoel ik dus.

Als je nog meer zin hebt in iets “zoutigs” gebruik dan blauwe kaas ipv de gewone. Mjammie.

Ingrediënten

 • 200 gram gerookte zalm
 • doosje cherrytomaatjes
 • 2 uitjes
 • 3 grote tenen knoflook
 • 2 pakken spinazie ala creme
 • 4 eieren
 • 150 gram geraspte oude kaas of blauwe kaas
 • olijfolie om vorm mee in te vetten
 • 5 plakjes hartige taartdeeg van koopmans, of bladerdeeg als je zin hebt in wat vetters

Bereidingswijze

Waar begin je… uitje snijden, knoflook persen, zalm in reepjes snijden, eitjes(sorry komt vast door de pasen) klaar leggen, kaas klaar leggen en ergens halverwege de spinazie in de magnetron flikkeren.. Timing is everyhting, want je wil niet dat de spinazie afkoelt voordat je het in de oven schuift, daar is de kankerstichting op tegen.

Fruit het uitje (ja, klinkt erg cliché) met de knoflook, en voeg de half ontdooide spinazie toe. Als de spinazie geen ijsklonten meer bevat, voeg dan de kaas en de eieren toe en verhit het even zodat het papje wat dikker wordt. Schenk deze in de quiche-vorm die je ergens tussendoor bekleed hebt met de hartige taart- of bladerdeeg. Strooi de gerookte zalm over het papje, en druk het er een beetje in, zodat het niet uitdroogt maar ook niet helemaal oplost in de taart.

Voeg, als ‘the cherry on top’ de kerstomaatjes gehalveerd toe, zoals je op de foto ziet. Als je ze niet halveert, zal het kokendheet vruchtvlees tegen je wang aan spuiten als je zo’n tomaatje doorbijt. Op deze manier kan het nog een beetje afkoelen in de tijd tussen het uit de oven halen en het consumeren. Leg ze zo neer dat het vruchtsap er niet uit loopt en de spinaziepap waterig maakt.

De oven die je aan hebt gedaan in den beginne is nu gloeiend heet en klaar voor jouw spinazietaart. Na een half uurtje, als het deeg goudbruin gekleurd is, is ‘ie klaar.

En dan, niet onbelangrijk, de wijn. Je zou denken; zalm ergo witte wijn of desnoods rosé… maar nee, ik heb me van de week laten leiden door de Supermarktwijngids toen ik rode wijn ging kopen: De Enclave des Pâpes Coteaux de Ventoux. De schrijver vond hem uitermate geschikt om te koelen(!) en meldde dat dit de wijn “beyond” rosé was. Mijn tip: laat de wijn daarna uit de koeling op kamertemperatuur komen, want het is leuk voor even, maar ik drink hem toch liever “gewoon”.

Bon appétit.

15 thoughts on “Spinazie-zalm taart

 1. Beters hoor, lijkt me zeer goed. Enne wat betreft die spanazie ART, daar word je groot en sterk van! Ga hem gelijk voor mijn moppie maken!

 2. Schadelijke combinatie
  Het ongezonde van de combinatie van nitraatrijke groenten met vis of schaal- en schelpdieren, is dat nitriet onder zure omstandigheden samen met eiwitten nitrosamines kan vormen. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn en de vorming wordt slechts gedeeltelijk geremd door de vitamine C in groente. Het Voedingscentrum adviseert daarom deze combinatie niet te eten. In tegenstelling tot het advies van de Consumentenbond, is ook een enkel keertje af te raden. Dat geldt ook voor het eten van kant-en-klaarmaaltijden met bijvoorbeeld zalm en spinazie.

  bron: Voedingscentrum

 3. Zo zie je maar waar het eten van spinazie allemaal wel niet toe kan leiden.

  Ik lees dat je nitraatrijke groente (waaronder dus alle soorten sla) max. 2x per week moet eten. Daar gaat de illusie die ik had dat ik gezond bezig was door elke avond salade te eten.

  Maar goed, hoe groot is dit risico? Is dit meer of minder schadelijk dan naast die shagroker bij de bushalte op de bus wachten, of een avondje in een rokerig café doorbrengen? Of al dat vlees vol hormonen die je bij de buurtsuper haalt? De dioxine kippen?

 4. Jeemig de peemig. Wat is tegenwwordig niet kankerverwekkend?(gaarne niet op reageren)
  Maakt het uit dat de zalm gerookt is misschien??
  Heb net trouwens het laatste stuk koude taart gegeten, was echt heeeeerlijk! :)

 5. En nog even voor de duidelijkheid: die taart ziet er geweldig uit en lijkt me heerlijk. Maar het is nou eenmaal echt af te raden. En wel meer dan vette friet, helaas.

 6. Even terug naar boven:
  zo lekker de combinatie vis en spinazie (en ander nitraathoudende groenten) ook moge zijn: er worden kankerverwekkende stoffen in de darmen aangemaakt. Heb je daar werkelijk zin in.
  Jammer dat het niet bekender is want wwat je thuis doet moet je zelf weten maar…dit geven moet toch ernstig genoeg \ijn om de combinatie de productie en in winkels te verbieden.
  Los van de vis: uit recente onderzoeken komt naar voeren dat het eten van veel groenten botontkalking ten gevolg kan hebben. Werd onderzocht in Scandinavie waarbotontkalking veel vaker voor komt als waar ik(a propos: in de ogen van een aanzienlijk deel van de wereld behoort ook nederland al net een beetje tot de scandinaviische landen

 7. @willekeurig iemand:

  Dat is gebleken uit zeer recent onderzoek. Er werd eerder zeer voor gewaarschuwd en omdat de combinatie zo vaak wordt gegeten en daarom is het ook logisch dat er onderzoek is gedaan omwille van de volksgezondheid.

  Fijn om te weten dat het mag, heb het eerder vermeden. Maar niet fijn om te weten dat ik niet zo vaak meer bami met garnalen en paksoy of een andere kool meer mag klaarmaken

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.