Witte chocolade crème

Naarmate de gezelschappen met de jaren groter worden, worden de taken voor het kerstdiner waar de Lekker Hapjes aan mee doen steeds meer verdeeld. Waar vroeger de gastvrouw en -heer misschien de samenstelling van het complete diner op zich namen, worden de verantwoordelijkheden over alle deelnemers verdeeld. Dit jaar was het aan ons om met het toetje op de proppen te komen.

De keuze viel op onderstaande witte chocolade traktatie uit het familie kookboek van Ferran Adrià. Heel eenvoudig te bereiden, maar ziet er toch chique uit. Wij hebben hier rode besjes gebruikt om de witte chocolade room te garneren, maar je kan geroosterde amandelen of pistache nootjes gebruiken.

img_4301-2

Ingrediënten

Voor 12 porties:

  • 450 gram witte chocolade
  • 500 ml room
  • Eigeel van 6 eieren
  • Rode bessen ter garnering

Bereiding

Verkruimel de witte chocola in een kom. Hoe kleiner de stukjes, des te makkelijker ze straks smelten in de crème. Leg dan even apart.

In een tweede kom, klop de eigelen  luchtig met een garde. Leg deze ook even apart.

img_4294
Breng de room aan de kook in een saus pannetje. Haal van het vuur zodra het kookt. Voeg de room, al kloppend met de garde, toe aan het eigeel.

Breng de mix over in een (schoon) sauspannetje en verwarm het nog gedurende drie minuten, zodat het een iets dikkere room wordt. Laat het in ieder geval niet koken, want dan loop je het gevaar dat de boel gaat schiften.  Als je een kookthermometer hebt, kun je de pan van het vuur halen zodra die 80 graden heeft bereikt, aldus Adrià.

Giet de room over de chocola en roer gied zodat de chocola smelt en je een gladde crème over houdt.

Verdeel de crème in de straks op te dienen porties en laat de boel minstens een uurtje opstijven in de koelkast.

Garneer met een paar rode besjes bij het serveren.

img_4304

(De vriendin was bang dat de witte chocolade crème niet genoeg zou zijn, dus uiteindelijk werd een trio van witte chocolade crème, dadeltaart en mini apfelstrudel)


Also published on Medium.

This entry was posted in Alle Recepten, Nagerechten en gebak and tagged , , , by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.