Kruidnoten tiramisu

De goedheiligman is alweer een tijdje terug naar Spanje, maar misschien heb je nog kruidnoten over (in Huize Lekker Hapje was de behoefte aan kruidnoten in ieder geval wel iets té ruim geschat). Dan kun je ze natuurlijk gewoon tijdens de kerst opeten, of bewaren tot de Sint volgend jaar weer in zijn stoomboot springt. Maar je kan ze ook gebruiken om onderstaande tiramisu te maken.

In wijze verschilt dit toetje niet heel veel van de traditionele tiramisu: de kruidnoten nemen de plek in van de lange vingers. Ik heb de alcohol hieronder weggelaten, om hem kindervriendelijk te maken (want: kruidnoten), maar er is natuurlijk geen reden waarom er niet een scheutje koffielikeur, Grand Marnier of rum door de mascarpone room heen zou kunnen. Daarnaast heb ik slagroom gebruikt om de mascarpone op te stijven i.p.v. de gebruikelijke rauwe eieren. Dit kwam vooral  uit diëtische noodzaak hier. Als je liever voor de eiren gaat dan voor de room, dan mag dat natuurlijk ook.

kruidnoten_tiramisu

Ingrediënten

  • 500 gram kruidnoten
  • 50 gram suiker
  • 250 ml room
  • 300 ml koffie
  • 250 gram mascarpone
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • scheutje koffielikeur, rum of triple sec (optioneel)
  • geschaafde pure chocolade ter garnering

Bereiding

Doe de room met de suiker in een kom. Klop het stijf zodat als je de garde er uit haalt, er pieken in de slagroom blijven staan. Voeg de mascarpone toe en meng het er doorheen.

Neem een schaal en bedek de bodem met de helft van de kruidnoten. Giet de helft van de koffie over de kruidnoten heen. Probeer de koffie gelijkmatig over alle kruidnoten te gieten.

Bedek de kruidnoten met de helft van de mascarpone room. Doe dit voorzichtig, zodat je de onderliggende laag kruidnoten niet teveel kapot maakt. Probeer de laag zo gelijkmatig en glad mogelijk te krijgen.

Verdeel de overgebleven kruidnoten weer over de room. Houd een tiental kruidnootjes nog apart om de tiramisu te garneren.

Giet de rest van de koffie weer over de kruidnoten heen. Doe dit voorzichtig, bijvoorbeeld over de bolle kant van een eetlepel, om te voorkomen dat de koffie de onderliggende roomlag te veel verstoort. Probeer ook hier weer de koffie gelijkmatig over alle kruidnoten heen te gieten.

Top het geheel af met de tweede helft van de mascarpone room. Garneer de tiramisu met de apart gehouden kruidnoten en de cacaopoeder.

Laat het tot slot nog een nachtje opstijven in de koelkast.

Schaaf voor serveren nog wat pure chocolade over de tiramisu heen.

 

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.