Chinees Buffet

This entry is part 1 of 11 in the series Chinees Buffet

Bij Chinees eten denkt de gemiddelde Nederlander aan nummer 42 met nasi. Belangrijker in dit kader is toch eigenlijk iets meer hoe de gemiddelde Chinees erover denkt. Chinees eten in China betekent diverse gerechten bereiden, kommetje rijst in je ene hand, eetstokjes in de andere en pakken waar je zin in hebt. Zo’n setting leent zich natuurlijk uitermate voor wanneer je een wat grotere groep eters krijgt. Zo had ik afgelopen weekend samen met een vriend een Chinees buffet gemaakt voor 27 personen. Dat kost wel een paar uurtjes meer voorbereiding dan je normaal kwijt bent voor een maaltijd, maar het is best leuk om een keertje te doen en als je het goed doet, krijg je natuurlijk wel heel veel complimentjes.

De vraag is wat de gemiddelde lezer van ‘Lekker Hapje’ hier nu aan heeft. De kans is groot dat die niet direct in de planning heeft staan om voor 27 mensen Chinees te gaan lopen koken. Het voordeel is dat je dit natuurlijk voor elk willekeurig ander aantal ook kan gebruiken. Als eerste kies je een bepaalde hoeveelheid eten per persoon. Wij zijn uitgegaan van 250 gram vlees, 100 gram groente en 100 gram rijst per persoon. Dit is niet helemaal volgens de normale aanbeveling, maar onze ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat er tijdens zo’n buffet aanzienlijk meer van de vleesgerechten wordt gegeten. Als je relatief veel vegetariërs hebt, moet je weer meer doen met de tofu-gerechten. Als je gaat koken voor een groep havenarbeiders die net een dubbele dienst gedraaid hebben, zal je ongetwijfeld voor andere hoeveelheden gaan dan wanneer je kookt tijdens My Little Pony-kamp. Doe dit naar eigen inzicht en in geval van twijfel gewoon iets meer. De dag erna smaakt het allemaal ook nog, eten over is altijd beter dan eten te kort en mocht er iets niet helemaal goed gaan, dan heb je altijd de andere gerechten nog.

Als je weet hoeveel je per persoon wil, kies je een aantal gerechten uit. Wij zijn gegaan voor tien verschillende. Dat houdt het net leuk om te maken, maar geeft wel een mooi eindresultaat. Daarna verdeel je de totaal hoeveelheid van het eten over de gerechten en weet je van hoeveel gram (kilo) je per gerecht uit moet gaan. Dan hoef je alleen maar alles te vermenigvuldigen of delen zodat je weer op dezelfde verhoudingen uitkomt en je boodschappenlijstje is klaar! Wat wij wel doen is twee à drie keer meer rijst kopen dan nodig. Kost je een paar euro meer, maar dan kan je die gewoon opzetten en hoef je er niet echt op te letten en al zou de onderste helft aanbranden, heb je nog ruimschoots genoeg.

Laatste puntje is de planning. Voor het buffet voor 27 hebben we met zijn tweeën zes uur staan koken, dus begin op tijd. Let ook op de volgorde. Gerechten die even moeten pruttelen (de thee-eieren en de leeuwenkoppen bijvoorbeeld) kan je beter als eerste in elkaar draaien, net als de dingen die koud kunnen blijven (zoals de tofu-salade). Voor de dingen die je warm uit wilt serveren en die maar kort gebakken hoeven worden, geldt dat je het beste alles van te voren kan snijden en dat warm eten in een pan met de deksel er op nu ook weer niet heel snel afkoelt. Zo kan je prima alles op het eind goed krijgen.

Wij hebben de volgende gerechten gemaakt. De hoeveelheden per gerecht zijn voornamelijk zo gekozen om makkelijk de verhoudingen aan te geven. Deze kunnen dus makkelijk aangepast worden.

Series NavigationGongbaojiding (kip met cashewnoten) >>

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.