Met de koninginnedag weer in aantocht is het misschien goed om het recept van de enige echte koninginnesoep te kennen. Let wel, dit is tevens een verkapt “hoe krijg ik bloemkool naar binnen bij een niet bloemkooleter†recept.
Bloemkool, ik heb het altijd het schuim der groenten gevonden, een uit haar krachten gegroeide plant. Okay, met een lading ragout erover was ie nog wel weg te krijgen, maar de pure smaak kon geen liefdevolle gevoelens bij me losweken. Nu ik het in de soep heb verwerkt, (je kent het wel, dochter mocht kiezen wat te eten, je kookt een hele bloemkool en de helft blijft over…) is er een klein vlammetje gaan branden.
Ingrediënten
- 0.5 à 0.7 bloemkool gekookt, in kleine roosjes
- halve winterpeen, geraspt
- pot doperwten
- balletjes gehakt (optioneel!)
- 1,5 liter bouillon (rundvlees)
- 4 eetlepels verse peterselie
- half koffiekopje maïzena (aangemaakt met koud water)
- vers gemalen zwarte peper (flink veel)
- zout (niet al te veel)
Bereidingswijze
Je kookt 1,5 liter water en laat er 3 bouillonblokjes in verdwijnen (of 4 voor een wat krachtiger smaak). Als je van de eigen gemaakte bouillon bent, doe je kunstje dan nu en lees pas verder als het af is…
Goed, er staat nu een kopende pan met hete bouillon voor je. Gooi je gekookte bloemkool erin, laat even warm worden en zet de staafmixer in de pan om alles lekker te pureren.
Als er een gladde soep is, gaan we hem binden. Gooi dus onder constant roeren het papje maïzena in de soep. Denk eraan, erbij kan altijd, maar maïzena uit de soep halen is onmogelijk! Gooi er dus niet teveel ineens in! Als de soep de gewenste dikte heeft gekregen, laat je hem op een klein vlammetje staan.
Nu de winterpeen, erwten, peterselie en balletjes erbij, een snuf zout en even met de pepermolen aan de slag, nog even goed roeren en de soep kan zo heet gegeten worden als ie wordt opgediend! Tenzij je niet in het bezit bent van de loden slokdarm van ondergetekende natuurlijk…
Eet smakelijk!
Ben toevallig op deze site terechtgekomen bij een zoektocht naar een hapje en ben blijven lezen van je recepten, Mark, terwijl een brede glimlach op mijn gezicht verscheen. Pure poëzie hoe je alles neerpent.
Van eten word ik altijd vrij liederlijk… ;)