Koninginnesoep

Met de koninginnedag weer in aantocht is het misschien goed om het recept van de enige echte koninginnesoep te kennen. Let wel, dit is tevens een verkapt “hoe krijg ik bloemkool naar binnen bij een niet bloemkooleter” recept.

Bloemkool, ik heb het altijd het schuim der groenten gevonden, een uit haar krachten gegroeide plant. Okay, met een lading ragout erover was ie nog wel weg te krijgen, maar de pure smaak kon geen liefdevolle gevoelens bij me losweken. Nu ik het in de soep heb verwerkt, (je kent het wel, dochter mocht kiezen wat te eten, je kookt een hele bloemkool en de helft blijft over…) is er een klein vlammetje gaan branden.

Ingrediënten

  • 0.5 à 0.7 bloemkool gekookt, in kleine roosjes
  • halve winterpeen, geraspt
  • pot doperwten
  • balletjes gehakt (optioneel!)
  • 1,5 liter bouillon (rundvlees)
  • 4 eetlepels verse peterselie
  • half koffiekopje maïzena (aangemaakt met koud water)
  • vers gemalen zwarte peper (flink veel)
  • zout (niet al te veel)

Bereidingswijze

Je kookt 1,5 liter water en laat er 3 bouillonblokjes in verdwijnen (of 4 voor een wat krachtiger smaak). Als je van de eigen gemaakte bouillon bent, doe je kunstje dan nu en lees pas verder als het af is…

Goed, er staat nu een kopende pan met hete bouillon voor je. Gooi je gekookte bloemkool erin, laat even warm worden en zet de staafmixer in de pan om alles lekker te pureren.

Als er een gladde soep is, gaan we hem binden. Gooi dus onder constant roeren het papje maïzena in de soep. Denk eraan, erbij kan altijd, maar maïzena uit de soep halen is onmogelijk! Gooi er dus niet teveel ineens in! Als de soep de gewenste dikte heeft gekregen, laat je hem op een klein vlammetje staan.

Nu de winterpeen, erwten, peterselie en balletjes erbij, een snuf zout en even met de pepermolen aan de slag, nog even goed roeren en de soep kan zo heet gegeten worden als ie wordt opgediend! Tenzij je niet in het bezit bent van de loden slokdarm van ondergetekende natuurlijk…

Eet smakelijk!

This entry was posted in Alle Recepten, Soepen and tagged , , , , , , by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

2 thoughts on “Koninginnesoep

  1. Ben toevallig op deze site terechtgekomen bij een zoektocht naar een hapje en ben blijven lezen van je recepten, Mark, terwijl een brede glimlach op mijn gezicht verscheen. Pure poëzie hoe je alles neerpent.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.