Zomer Cassoulet Dordogne

Cassoulet is een typisch gerecht uit het zuiden van Frankrijk, waarbij bonen langzaam worden gekookt in een afgedekte pan. Andere ingrediënten die gebruikt worden om het geheel smaak te geven zijn onder andere varkensvlees (al dan niet in de vorm van worst), eend, gans of lamsvlees.

Er bestaan talloze variaties, hieronder de specialiteit van een van mijn vrienden. Het goedje gaat er erg goed in en vormt een uitstekende bodem voor de zwaardere stapavonden. Lees verder voor het recept, beschreven in zijn eigen woorden.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 0,5 liter rode wijn
  • knoflook (hoeveelheid? wil je stinken of niet?)
  • 1 ui
  • 2 potjes witte bonen
  • 3 varkenssaucijzen
  • runderbouillon
  • tijm!
  • peper
  • zout
  • aardappelen (3 redelijk grote)

Bereidingswijze

Zet de runderbouillon op (ongeveer 3 dl). Laat de worsten (in pan met deksel erop) braden. Snij de uien en de knoflook en laat deze aanfruiten in de pan (met zonnebloem/olijfolie). Blus ze met de wijn. Giet ook de bouillon erbij. Snij de aardappelen in dunne schijfjes en laat ze koken in de wijn/bouillon (niet al te lang overigens). Je kan er al naar gelang je het nodig acht altijd wat meer wijn erbij knallen, maar let op dat het niet te waterig wordt.

Als de schijfjes goed zijn (niet te hard) gooi je de bonen erbij. Zet het vuur wat lager zodat het niet gaat aanbranden. Snij de gare worsten nu in stujes en meng dit met de rest. Gooi er nu peper en zout doorheen (mag best royaal). En last but not least, de tijm! Let op dit is de final touch en zeker nodig voor de smaak. Ook hier mag je best royaal zijn.

Serveer het geheel met rode wijn en een stokbroodje (mocht het wat waterig zijn dan kun je het stokbrood hier mooi in deppen).

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.