Caipirinha

Cachaça en limoen.Dit keer “Lekker Drinken” in plaats van “Lekker Eten”. Gisteren namelijk de nare smaak van de uitschakeling van Spanje in de kroeg weggespoeld met caipirinha’s.

De wedstrijd hebben we in groot Iberisch groepsverband gekeken met Spaanse en Portugese vrienden. Na een heerlijk weekje vakantie op Sicilië (waar ik een van de komende dagen zeker nog op terug kom), was ik lekker in EK stemming gekomen. Helaas zorgden het slechte Spaanse spel en de poeier van Nuno Gomes er voor dat de roes maar van korte duur was. Gelukkig waren de aanwezige Portugese maten wel zo schappelijk om ons te betrekken bij hun overwinning en werden we in de Clinique getrakteerd op caipirinha’s en Super Bock (de barman van de Clinique is een Portugees, vandaar het Portugees bier en het boven de bar hangende Figo-shirt).

De caipirinha is volgens mij (samen met de Mojito) dé hippe cocktail van het moment en hoewel je het voor zo’n 4 á 5 eurodollars kunt krijgen in de betere uitgaansgelegenheden (om ze zo maar eens te noemen… een gemiddelde bruin café zal het niet hebben), is het natuurlijk veel leuker om zelf thuis je eigen caipirinha’s te mixen. De eerste keer dat ik er mee in aanraking kwam, was ook toen mijn maat T na zijn rondreis door Brazilië het heerlijk goedje een keer maakte bij mij thuis met uit Brazilië meegenomen ingrediënten. “Wat zijn deze ingrediënten dan?” vraagt de nieuwsgierige lezer zich misschien af. In een caipirinha gaan suiker, limoenen en ijs. Het alcoholisch gehalte wordt verzorgd door cachaça, een drank gedestilleerd uit suikerriet (het is géén rum! Beide dranken worden op verschillende wijzen uit het riet verkregen). Cachaça wordt ook vaak aguardente of pinga genoemd. Bekende merken zijn: Pirassununga 51 (zie foto), Rainha, en Velho Barreto.

Ingrediënten

 • suiker
 • limoenen
 • cachaça

Bereidingswijze

Nu de ingrediënten bekend zijn, hoe maken we daar nu een heerlijke caipirinha van? Neem een limoen (aangezien we niet in Brazilië zitten, moeten we het waarschijnlijk doen met de armzalige limoentjes die de Albert Heijn verkoopt, of iets vergelijkbaars uit je eigen buurtsuper; ik kom zelf zelden bij een groenteboer maar wellicht zijn daar betere limoenen te krijgen) en snijd deze door midden (of in kwarten bij een grotere limoen dan de bolletjes die je bij de Appie krijgt). Knijp de sap uit in een glas en gooi vervolgens de limoenhelften ook in het glas. Stamp ze eventueel nog een beetje aan om nog meer sap te winnen en de pulp wat los te maken. Strooi een klein beetje suiker over het geheel heen. Giet nu een scheutje (of scheut, afhankelijk van hoe sterk je je caipirinha wil hebben) cachaça bij. Het glas vul je aan met ijs. Gooi echter niet lomp ijsblokjes in het glas, maar maak deze eerst wat kleiner. Doe dit door ze kort door een blender te halen of in kleinere stukken te slaan met bijvoorbeeld een hamer. Eventueel kun je nu naar smaak meer suiker toevoegen om het geheel iets zoeter te maken (en uiteraard meer drank of ijs om het meer of minder sterk te maken). Je caipirinha is nu klaar voor consumptie!

Mocht je geen cachaça kunnen krijgen (het is niet altijd bij de lokale slijter te koop – ik zal binnenkort eens bij mijn buurt slijter kijken), kun je het vervangen door wodka. Het dan verkregen goedje wordt caipiroshka genoemd. Een caipirissima maak je door (witte) rum te gebruiken.

Andere lekkere varianten, met dank aan Martino: triple berry caipirinha en pineapple-Basil Caipirinha

Geniet, maar drink met mate.

16 thoughts on “Caipirinha

 1. ‘Pinga’ wordt officieel NOOIT gebruikt in de caipirinha-cocktail. Pinga is ‘de betere’ cachaçe en dus niet bedoeld om gemixt te worden, althans in Brazil. Alsof je van je 5 jaar oude Havana Club een Baco-tje maakt, pure schaamteloosheid en misbruik. Pinga wordt in shots gedronken. Het is ook vaak bruin, waardoor de caipirinha er troebel en dus niet aantrekkelijk uit zou zien.

 2. Wat ook een super variant is op de caipirinha, is de caipiroska. Dat is precies dezelfde bereidings wijze maar dan met vodka ipv cachaça. De smaak is iets “milder”, wat minder “zwaar”, iets fruitiger. Verder is de caipifruta ook geweldig. Dat is weer dezelfde bereidingswijze maar dan met aardbeien of ananas of kiwi ipv limoen. Ook heerlijk.

 3. De caipifruta kende ik niet, dank voor de tip! De caipiroska had ik al in het stukje opgenomen (zie laatste alinea) samen met de caipirissima (rum ipv chachaça).

 4. Net terug uit Brasil.. wat is die caipirinha toch lekker…. kende het al uit nederland, maar in Brasil smaakt het toch veel lekkerder..

 5. Ingrediënten:
  – 1/2 Limoenen (1 is beter)
  – 1 Theelepeltje met suiker
  Р4-6 cl van Cacha̤a Gabriela
  – IJs blokjes

  Hoe het gemaakt wordt:
  Snij de limoenen in twee of vier stukjes. Suiker toevoegen in een glaasje met de limoen stukjes en dan fijnmalen met een stamper. Dan de Cachaça Gabriela toevoegen en goed roeren. De ijsblokjes toevoegen en opnieuw roeren.

 6. Lekkere varianten:

  Tripple berry caipirinha:
  Muddle (stamp) verse 2 aardbeien, 3 bramen en 4 frambozen, voeg klein beetje citroen/limoensap bij en (evt) schepje suiker, Voeg crushed ijs toe, 5-6 cl cachaca en goed roeren

  Pineapple-Basil Caipirinha
  Muddle enkele partjes verse ananas, voeg 3 blaadjes basilicum toe, muddle nog even rustig,
  Citroen/limoensap en schepje suiker. Vul glas met Crushed ijs en voeg de cachaca toe…

  zo ken ik nog meer varianten, maar deze zijn vrij simpel en makkelijk thuis te maken…

  Dan rest mij om te zeggen: ENJOY and Drink (un)responsable

 7. Pingback: Hoe maak ik een caipirinha? | Doegle.be

 8. HEI MENSEN! moest ik terug eentje drinken zou het met de “61” zijn,
  alé! nu ziet ik mijn reactie te schrijven, vanavond ga ik uit…
  smakelijk!!!

 9. HELLO mannen en vrouwen! eindelijk in FAVELA SANDWICH 22 en 23 mei
  MOJITOS en CAIPIRINHAS a volonté met de “61”, Nosa Senhora!
  Ik voel de zon al komen!!!

  Daag

 10. er staat een fout in het bovenste recept,
  de suiker dien je eerst in het glas te doen en dan de limoenstukken en dan pas persen met een stamper,. de volgorde is essentieel.
  het recept in de reaktie van Caipirinha Recept РCacha̤a Gabriela klopt dus wel en is niet hetzelfde.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.