Adellijk biefstuk met opgeleukt rijst en groente

Wegens gebrek aan inspiratie ditmaal iets ongeïnspireerds maar wel lekker. Ruwweg komt het op ‘rijst met biefstuk en groente’ neer, maar we leuken het een beetje op.

Ingrediënten

  • biefstuk
  • basmati- of pandanrijst
  • bacon
  • kastanjechampignons
  • 1 lenteuitje
  • blauw ader kaas
  • olie en boter
  • 1 courgette
  • Franse mosterd
  • 250 ml rode port

Bereidingswijze

De rijst-sectie wordt verzorgd door ‘rijst Rikki’, een variant die als volgt in elkaar gedraaid wordt: je neemt basmati- of pandanrijst, wat bacon (zelf uitvogelen hoeveel), wat kastanjechampignons en een lente-uitje. Snij de bacon en het uitje klein en de champignons in kwarten of achtsten al naar gelang de grootte en je eigen culinaire inzicht. Bak de gesneden/gehakte ingrediënten een beetje aan op hoog vuur met een druppeltje olie. Onderwijl wordt de rijst gekookt todat deze bijna gaar is. De rijst dan direct goed afgieten (met een vergiet dus, en niet eentje met hele grote gaten. Dat klinkt wellicht alsof ik bang ben dat iedereen heel dom is en ik weet dat dat voor een aanzienlijk deel niet helemaal opgaat, maar ik heb zelf wel dommere dingen gedaan, zoals frituurvet van 180 graden even filteren door een plastic zeefje – dat werkt dus niet. Maar ik dwaal af…) en bij de bacon/sjampies/uitje gooien en meebakken. Even op laag vuur laten staan en jezelf gedurende dertig seconden mentaal voorbereiden voor een adellijke (met dubbel l? ik weet het niet) entrecote. We smelten er namelijk blauwaderkaas overheen (vandaar adel, weet je, blauw bloed – blauwe aderen, get it? get it? ok). Nu kun je allemaal bij je lokale C1000 een stukje Deens blauw halen, maar doe eens gek en neem blue d’Auvergne of Fourme d’Amber – ook blauwe kazen en erg lekker (als je ervan houdt).

Ik ga ervan uit dat iedereen een entrecote of biefstukje kan bakken (gebruik wat olie en boter tegelijk, gebruik alleen margarine als je echt geen boter hebt en NEEEEEE margarine is niet boter, margarine is vies, yeeeeghhh… did I say that out loud? anyway…) en vergeet niet de biefstuk aan beide zijdes licht in te snijden (paar sneetjes, niet meer dan enkele millimeter diep, dat beest is al dood en hoeft niet direct leeg te bloeden in de pan). Bak dat ding dan een minuut of drie, leg dan lekker wat verbrokkelde blauwe kaas erop. Ik zeg bewust ‘verbrokkeld’ want als je een homp erop legt dan smelt het voor geen meter en dan moet je een deksel op je pan doen om het enigszins te doen smelten en dat wil je niet want nergens lees je op een menukaart ‘heerlijk gestoofd biefstukje’, dat is niet om over naar huis te schrijven.

Na vijf minuten mag je stukje vlees de pan uit, na zes minuten moet dat toch echt gebeurd zijn. Je rijst moet dan ook klaar zijn, op een bord geschept, en dan dat vlees erop of mooi ernaast, verzin het zelf.

Goed, groente. Even denken, ik heb er nog niet over nagedacht, eeeh… neem een ovenschaal en vet deze minimaal in. Wel helemaal, maar ook minimaal. Neem een courgette en snijd daar lange plakken van, van ongeveer 5 mm dik en snijd daar weer repen van, ook 5 mm dik (dimensie 5 mm bij 5 mm bij courgettelengte dus). Smeer deze in met eenvoudige Franse mosterd, giet 250 ml rode port in de ovenschaal en leg die reepjes er in. Ik zit te denken aan een halve courgette per persoon. Doe dat een half uur in een voorverwarmde oven. Let nu op: doe dit dus niet NA het bakken van het vlees. Doe het ervoor, timing is most essential. Die courgette heb ik nooit geprobeerd, giet er port bij als de port opraakt, draai de courgettereepjes ook zeker nog twee keer om ze niet uit te laten drogen en doe alles maar op 150 graden ofzo. Geen lagen mosterd van drie vingers dik, want dat werkt niet, dat wordt korstmosterd, neit te verwarren met korstmos.

Goed, vogel zelf uit hoe je dat het beste voorbereidt en drink er een rode medoc bij. En eet smakelijk.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.