Bruine bonensoep

Een echte wintersoep, naast de bekendste Hollandse wintersoep: de erwtensoep, een eigenlijk minimaal even lekker maar sneller soepexemplaar. Bij ons thuis heeft deze soep de erwtensoep in ieder geval van de troon gestoten.

Ingrediënten

 • 1 winterpeen in stukjes
 • 0.5 knolselderij in stukjes
 • 2 kleine preien of 1 grote fijn gesneden
 • 2 grote uien in stukjes
 • 3 grote aardappels in stukjes
 • 2 blikken/potten bruine bonen (van 800 gr)
 • 1 liter runderbouillon
 • 2 bakjes spekblokjes (uitgebakken)
 • 1 rookworst geweld en in plakken

Ook nodig:

 • Staafmixer
 • Grote pan

Bereiding

Goed, voor we beginnen even dit: Je vraagt je misschien af wat je met die andere halve knolselderij moet doen. Ik maak zelf altijd twee keer de hoeveelheid soep, dus dan heb je dat probleem niet (ingrediëntenlijstje maal twee doen). Ik waarschuw alvast dat je dan echt een serieus grote pan nodig hebt.

Je kunt ook de knolselderij door een aardappelgratin doen. Kook en pureer hem dan met de aardappel, meng met room, knoflook, peper en zout, bestrooi met kaas en zet een minuut of twintig in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Nu de soep!

Verwarm wat olie in je pan en gooi de peen, knolselderij, prei en ui in de pan en bak op laag vuur een minuut of 5 onder constant roeren wat zachter. Dan de bouillon, aardappels en 1 blik (met sap) bruine bonen erbij. Laat dit, met het deksel op de pan ongeveer 25 minuutjes koken.

Nu is het tijd om met de staafmixer aan de slag te gaan. Pureer de hele soep goed tot het een gladde, dikke massa is. Proef goed en voeg peper en zout naar smaak toe. Gooi dan het tweede blik bonen in een vergiet en spoel ze af. Gooi ze in de pan en laat de soep nog een minuut of tien verder pruttelen.

Als laatste de spek en worst in de pan en in de kommen scheppen! Zo lekker en zo simpel ook! Wat ik persoonlijk lekker vind, is een beetje gesnipperde sjalot over de soep als deze in de kom zit, maar dat
is persoonlijk…

Eet smakelijk!

This entry was posted in Alle Recepten, Soepen by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.