Een echte wintersoep, naast de bekendste Hollandse wintersoep: de erwtensoep, een eigenlijk minimaal even lekker maar sneller soepexemplaar. Bij ons thuis heeft deze soep de erwtensoep in ieder geval van de troon gestoten.
Ingrediënten
- 1 winterpeen in stukjes
- 0.5 knolselderij in stukjes
- 2 kleine preien of 1 grote fijn gesneden
- 2 grote uien in stukjes
- 3 grote aardappels in stukjes
- 2 blikken/potten bruine bonen (van 800 gr)
- 1 liter runderbouillon
- 2 bakjes spekblokjes (uitgebakken)
- 1 rookworst geweld en in plakken
Ook nodig:
- Staafmixer
- Grote pan
Bereiding
Goed, voor we beginnen even dit: Je vraagt je misschien af wat je met die andere halve knolselderij moet doen. Ik maak zelf altijd twee keer de hoeveelheid soep, dus dan heb je dat probleem niet (ingrediëntenlijstje maal twee doen). Ik waarschuw alvast dat je dan echt een serieus grote pan nodig hebt.
Je kunt ook de knolselderij door een aardappelgratin doen. Kook en pureer hem dan met de aardappel, meng met room, knoflook, peper en zout, bestrooi met kaas en zet een minuut of twintig in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Nu de soep!
Verwarm wat olie in je pan en gooi de peen, knolselderij, prei en ui in de pan en bak op laag vuur een minuut of 5 onder constant roeren wat zachter. Dan de bouillon, aardappels en 1 blik (met sap) bruine bonen erbij. Laat dit, met het deksel op de pan ongeveer 25 minuutjes koken.
Nu is het tijd om met de staafmixer aan de slag te gaan. Pureer de hele soep goed tot het een gladde, dikke massa is. Proef goed en voeg peper en zout naar smaak toe. Gooi dan het tweede blik bonen in een vergiet en spoel ze af. Gooi ze in de pan en laat de soep nog een minuut of tien verder pruttelen.
Als laatste de spek en worst in de pan en in de kommen scheppen! Zo lekker en zo simpel ook! Wat ik persoonlijk lekker vind, is een beetje gesnipperde sjalot over de soep als deze in de kom zit, maar dat
is persoonlijk…
Eet smakelijk!