Hete bliksem

Voor het food blog event van januari was Silke in haar kookhoekje op zoek naar streekgerechten.

Dat was een leuke uitdaging, want ik had eigenlijk nooit van typische Utrechtse gerechten gehoord. Het gebruikelijke gegoogle en een oproep op Twitter leverden vijfschaft en prauwels op, maar voor geen van beide gerechten een echt mooi en goed recept. Even speelde ik daarom met het idee om iets uit mijn geboortestreek te maken, maar kon in Utrecht helaas niet de broodnodige chorizo voor patatas a la riojana vinden. Wat nu?

Gelukkig kwam ik tijdens mijn onderzoek naar het hoe en wat van de aardappelpuree in Lekkâh het recept voor hete bliksem van Pierre Wind tegen. Hete bliksem is stamppot van aardappelen en zoete en zure appels en zou een typisch gerecht uit Utrecht zijn. Bingo!

In huize Lekker Hapje waren wel wat twijfels over de de combo van appels en aardappelen, maar die waren snel opzij gezet om aan de kook te gaan.

Hete Bliksem

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 400 gram rookspek aan een stuk
  • 1,2 kg aardappelen
  • 400 gr zoete appels (bijvoorbeeld goudrenetten of royal gala)
  • 400 gram zure appels ( bijvoorbeeld granny smith)
  • 2 rookworsten
  • zout
  • peper
  • mosterd

Bereidingswijze

Doe de speklapjes in een pan met koud water en breng ze aan de kook. Laat ze 30 minuten rustig sudderen.

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokken. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten.

Als de speklappen 30 minuten hebben gesudderd, voeg je de aardappelen toe aan de pan. Zorg ervoor dat de aardappelen en de speklapjes ongeveer 3 centimeter onder water staan. Voeg zo nodig nog water bij. Doe de appels boven op de aardappelen in de pan en breng de boel weer aan de kook. Laat zachtjes sudderen voor nog eens 30 minuten.

Verwarm ondertussen de rookworsten in een pan heet, maar net niet kokend, water

Verwijder na die 30 minuten de speklapjes uit de pan en giet de rest van de inhoud af, waarbij je het kookvocht bewaart. Haal de spek uit de pan en stamp de aardappelen en de appels in de pan. Meng met wat van het kookvocht zodat je een soepele en dikke puree krijgt. Breng op smaak met peper en zout.

Serveertip van Pierre:

Doe de puree midden op het bord. Bedek met dunne plakjes spek. Leg om de puree plakjes rookworst. Erg lekkâh erbij is een bijzondere mosterd, zoals honingmosterd.

Uiteindelijk ware de meningen in huize Lekker Hapje verdeeld. Daar waar ik de puree een beetje flauw vond maar ontzettend genoot van de spel en rookworst met de mosterd, vond genoot mijn disgenote juist van de smaak van de puree (lekker zoet!) maar moest ze niets hebben van de rookworst en de spek.

Volgende keer misschien “blauwe bliksem” maar eens proberen: appels vervangen door peren en een kaneelstokje mee laten koken. Misschien dat de puree me dan niet meer zo flauw smaakt. Moet ik alleen nog voor mijn disgenote een oplossing voor de spek en de rookworst vinden…

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten and tagged , , , , by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

0 thoughts on “Hete bliksem

  1. Pingback: Round Up Foodblog event Januari 2010 « Silkes Kookhoekje

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.