Bietensalade

Terwijl de zomer haar best doet op herfst te lijken, kwam ik dit receptje tegen. Lekker zomers voor in de herfst, of was het nou lekker herfst voor in de zomer. Anyway, met dank aan J.O., is hier de enige manier om bieten te eten.

Ingrediënten

4 personen

 • 200 gr. rucola
 • Pot rode bieten schijven/plakken
 • 150 ml crème fraîche
 • 1 grote eetlepel (witte wijn)azijn
 • Vers gemalen zwarte peper
 • pijnboompitten
 • voor 2 á 3 personen carpaccio
 • geraspte oude kaas (tip: gebruik oude brokkelkaas! Of Old Amsterdam, of Parmesan)

Bereidingswijze

Pak een kom, laat een beetje van het bietenvocht uit de pot lopen en gooi de inhoud van de pot in de kom. Dan de crème fraîche erbij en de eetlepel azijn (let erop dat je echt maar een eetlepel doet en niet meer, het gaat om de frisse toevoeging, je wilt geen zuurpruim worden…).

Laat dat prachtig gekleurde mengsel afgedekt staan voor een uurtje, kan het lekker aan elkaar wennen en dat komt de feestvreugde aan het eind van de rit alleen maar ten goede! Je smaakpapillen zullen je eeuwig dankbaar zijn… Of in ieder geval tot je je tanden poetst!

Goed we zijn nu een uurtje verder en de laatste stappen kunnen genomen worden. Pak je schaal, haal wat rucola uit de zak en scheur deze boven een grote platte schaal in stukken (nee, niet het hele blad neerleggen want die rucola-tjes laten elkaar moeilijk gaan. Bruut uiteen rijten dus!). Ga hiermee door tot de schaal mooi bedekt is. Verdeel het bietenmengsel hierover, een mooie gelijkmatige verdeling is essentieel. Doe je dit niet, dan is het geheid een feest met polonaise en naar zo’n bijeenkomst zijn we niet op zoek…

Dan de carpaccio erover verdelen, hierover de peper malen, pijnboompitten erop en dan, als pièce de resistance, je fijne kaasje erop. Mijn devies: hoe meer kaas, hoe beter! Maar daar kun je dus best eens anders over denken, dus dat is helemaal aan jezelf.

De dis is nu klaar om gegeten te worden. Eet smakelijk dus en bedenk als je die uitbundige uitingen van pure vreugde in je mond hoort, dit is eten zoals het bedoeld is. Minimale inspanning met een maximale smaak…

Buon Appetito!

This entry was posted in Alle Recepten, Salades, Voorgerechten and tagged , , , , , , , by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

One thought on “Bietensalade

 1. Ik heb dit gerecht vanavond gemaakt. Mag ik er een beetje lyrisch over zijn? Subliem!
  De pitten heb ik niet gebruikt en i.p.v. de peper heb ik gewoon carpaccio saus er over gedruppeld.
  Als laatste Parmesaanse kaas. (Niet heel veel, maar dat het net bedekt)
  De salade was een belevenis! Die kleuren! En de variatie in de struktuur…en natuurlijk de heerlijke frisse smaak: een ideale zomersalade.
  “dit is eten zoals het bedoeld is”; absoluut mee eens! Prachtig! Hulde en bedankt voor dit recept.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.