Sazerac

Ik had nog nooit van dit drankje gehoord. De eerste keer dat ik het tegen kwam, was op de website van Jason Mulgrew. Jason is een blogger/humorist uit New York die verslag doet van zijn avonturen met drank, eten en vrouwen (maar vooral met drank en eten) op zijn website (zijn humor is soms wel wat grof en bot, maar het is meestal ten koste van hemzelf, wat het weer leuk maakt). Zo schreef hij onlangs in een stuk dat hij erg dronken geworden was van het drinken van Sazeracs. Mijn nieuwsgierigheid stak meteen haar kop op.

Wat onderzoekswerk (dank Google en Wikipedia) leerde me al snel dat de Sazerac tot een van de allereerste cocktails gerekend kan worden. Aanvankelijk begin 19e eeuw door een apotheker uit New Orleans uitgeschreven als geneesmiddel, werd het drankje al snel erg populair en in vele bars van de stad geserveerd.

Een van die bars was de Sazerac Coffeehouse, waar het drankje alleen bereid werd met cognac van het merk Sazerac-du-Forge et fils. Niet alleen gaf deze haar naam aan de bar, maar met de tijd ging men de cocktail ook zo noemen. De Sazerac Coffeehouse bestaat nog steeds, al is het halverwege de vorige eeuw verhuisd naar wat nu het Fairmont hotel is (waar ik volgens mij ooit een nachtje geslapen heb, maar ik weet het niet meer zeker; is alweer lang geleden).

Ingrediënten

  • een theelepel suikerwater
  • scheutje Peychaud’s Bitters
  • een eetlepel absint
  • 90 ml cognac

Bereidingswijze

Vul een Old Fashioned glas met geschaafd ijs en zet het even apart. Het idee is dat het glas koud wordt door het ijs.

Doe een theelepel suikerwater, een scheutje van de Peychaud’s Bitters en 90 mililiter cognac in een cocktailshaker. Voeg er wat ijsblokjes aan toe en schud de mix goed.

Gooi het ijs weg uit het Old Fashioned glas en vul het met de absint. Draai het glas rond, zodat de gehele binnenkant door een film absint wordt bedekt.

Giet de overtollige absint uit het glas en vul het met de mix uit de cocktailshaker (zonder de ijsblokjes).

Optioneel kun je het glas nog garneren met een citroenschil.

In de Verenigde Staten wordt in plaats van absint (de groene fee is daar nog verboden) vaak Pernod, of een ander anijslikeur gebruikt. Ook wil men de cognac soms vervangen door whiskey of bourbon, maar dat is niet zoals de Sazeracs oorspronkelijk gemixt werden.

Veel meer informatie over de Sazerac is te vinden op: The Original Sazerac Cocktail

This entry was posted in Alcoholisch, Alle Recepten, Cocktails en andere dranken by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.