In de dadeltaart die ik afgelopen weekend maakte, gaat een scheut karamelsaus. Want mierzoet is blijkbaar niet zoet genoeg. De supers waar ik de wekelijkse boodschappen doe, hebben het spul allen niet in huis. Dat hoeft gelukkig geen probleem te zijn, want je kan de saus zeer eenvoudig thuis zelf maken. Met bijkomend voordeel (of nadeel) dat je er gelijk goed bewust van wordt van hoeveel suiker er uiteindelijk we niet in de taart zit.
Ingrediënten
- 200 gram suiker (ik gebruikte zelf basterdsuiker, waardoor mijn saus wat donkerder is dan wanneer je kristalsuiker zou gebruiken)
- 85 gram roomboter
- 120 ml slagroom
Bereidingswijze
Verhit de suiker op hoog vuur in een sauspan. Houd het goed in de gaten om te voorkomen dat de boel verbrandt. Begin met een garde te roeren zodra de suiker begint te smelten.
Voeg de boter toe wanneer alle suiker gesmolten is. Blijf roeren tot de boter ook helemaal gesmolten is.
Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de slagroom toe. Klop de slagroom door de saus tot je deze gald en stroperig geworden is. Laat tot slot de saus even afkoelen in de pan.
Mocht je niet alle saus gelijk gebruiken, zorg ervoor dat je het restant gekoeld en goed afgesloten bewaart.