Feijoada e Ananas

This entry is part 41 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Met het rugby team dat zich voordeed als Brazilië veilig op de ferry naar huis, kunnen we ons weer richten op die andere belangrijkste bijzaak ter wereld: eten.

Hopelijk voor Brazilië is dit niet de laatste inzending voor dit toernooi, maar ik blijf volharden in mijn strijdplan: een ode aan de groten van weleer.

In dit gerecht twee van de allergrootsten.Het eerste gerecht is een ode aan Jairzinho, de man die in iedere wedstrijd in de WK van 1970 scoorde. Dat is maar weinigen gegeven. Hij werd er kampioen mee. De basis van het gerecht zijn twee vleessoorten, waaronder karbonades, als eerbetoon aan Jairzinhos jaren-70 bakkebaarden.

Ingrediënten

  • 1thl. korianderpoeder
  • 1thl. komijnpoeder
  • 1thl. piment
  • 1thl. selderijblaadjes
  • 1thl. citroengras
  • 1 rawit
  • olijfolie
  • enkele bosuitjes, gesneden
  • enkele cherrytomaten, enkele trostomaten, gesneden in partjes
  • 3 knoflookteentjes, fijn gesneden
  • blikje kidneybonen (*)
  • handvol cashewnoten
  • 50gr chouriço pp.
  • 1 varkenskarbonade pp.
  • ongezouten cashewnoten
  • komkommer
  • verse ananas

Beredingswijze

In de ovenschaal gaat als eerste een flinke scheut olie, met de kruiden en de smaakmakers als pepertjes en knoflook.

De karbonades leggen we op een bed van de uitjes, tomaten, chouriço, cashewnoten etc. Over de karbonades sprenkelen we olijfolie, met nog wat komijnpoeder en piment. Alleen de bonen houden we achter. Met de oven op ~165C bakken we de schotel in een kleine 50 minuten gaar. Om het kwartier even roeren, maar houd de karbonades bovenin. De bonen gaan er in voor de laatste 10 minuten, zorg dat ze onderin terecht komen, vermengd met tomaten. Vanwege de chouriço is zout eigenlijk niet nodig.

Als bijgerecht kun je denken aan rijst of brood.

De Feijoada is een vrij zwaar gerecht dat meest bij de lunch genuttigd wordt, als het buiten nog niet al te warm is. Om de maag wat verlichting te geven wordt er vaak vers fruit bij geserveerd zoals sinaasappelpartjes of ananas (**). In dit geval dus VERSE Ananas, vanwege het enzym bromelaïne. Dit deel van het gerecht draag ik met genoegen op aan de allergrootste Pelé “O Rei”, de koning, drie maal wereldkampioen. Het is een frisse salade in drieën: ananas ter zijde gestaan door cashewnootjes en komkommer, zeg maar een rudjak.

* Zwarte bonen mag ook, mocht je ze kunnen vinden.

** Kom je er echt niet uit met de ananas, dan kun je ook de Romario truc uit de kast halen:

Series Navigation<< Banoffee PieLekker Hapje Cup: Groep B, 3e wedstrijd >>

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.