Salmorejo

Inspiratie voor mijn bijdrage aan het Food Blog Event van december sloeg toe toen ik vlak na kerst met mijn ouders en zusje aan het lunchen was bij La Divina Gula in Madrid. Toen mijn vader te horen kreeg dat het voorgerecht van zijn keuze niet meer vorraadig was, bestelde hij de salmorejo, die hij heel stijlvol in een cocktailglas geserveerd kreeg.

Salmorejo is een typische soep uit het zuiden van Spanje, met name de regio rondom de stad Cordoba. Het is een koude, dikke tomatensoep, die net als gazpacho vooral tijdens de warme zomer wordt gegeten. Wat dat betreft past het niet echt bij het “lekker warm houden tijdens de koude winter”. Zie het dan maar als een voorproefje van de zomer, ook daarmee kun je de winter doorkomen!

Ondanks de al genoemde gelijkenis, zijn salmorejo en gazpacho wel verschillende dingen. Salmorejo bevat nooit andere groenten dan tomaten, terwijl in gazpacho ook komkommer en paprika gaat. Daarnaast is salmorejo dikker (waardoor het soms ook als saus of marinade wordt gebruikt) en wordt het meestal op kamertemperatuur geserveerd, terwijl gazpacho echt koud gegeten of gedronken wordt.

Mijn zusje wist nog te melden dat een collega van haar een geweldige salmorejo wist te maken en dat zij zijn recept wel zou regelen. Helaas bleef de collega onbereikbaar tijdens de feestdagen, dus wendde ik me tot het Internet en kwam al snel uit op de website van Karlos Arguiñano, Spanje’s bekendste TV kok en wiens programma dagelijkse kost is voor mijn moeder.

Zijn recept is voor een tweekleurig salmorejo, door aan de helft van de soep bieten toe te voegen waardoor het iets donkerder kleurt. Dit heb ik achterwegen laten. De hoeveelheden zijn voor vier borden soep, maar je kunt de soep, zoals boven beschreven, dus ook wat fancier presenteren door hem in een cocktailglas te serveren of als amuse in een klein shotglaasje.

Ingrediënten

voor 4 borden soep

  • 5 rijpe (vlees-)tomaten
  • 4 sneetjes oud wit brood
  • 2 teentjes knoflook (naar smaak naar beneden of naar boven aan te passen)
  • 3 dikke plakken serranoham (dik = 1 cm)
  • 2 eieren
  • rode wijn azijn
  • olijfolie
  • zout
  • peterselie

Bereidingswijze

Zet een klein sauspannetje water met een snufje zout op en kook hierin de eitjes (+/- 10 minuten). Laat de  hardgekookte eitjes even afkoelen, pel ze en snijd ze in kleine blokjes. Leg even opzij, we hebben ze pas op het laatst weer nodig.

Snijd de plakjes in ham in blokjes en leg ze ook apart, bij de eitjes. Kunnen ze even samen chillen tot de soep klaar is.

Verwijder de korsten van de sneedjes brood en doe ze in een grote kom. Voeg een klein beetje water toe om het brood nat te maken.

Pel de tomaten: maak met een mesje twee kleine inkepingen in de vorm van een kruis in de tomaten en dompel ze kort, niet meer dan 15 secondes, in kokend water. Als je ze uit het water haalt, kun je gemakkelijke het velletje er af halen. Als alternatief (bijvoorbeeld ook voor wanneer je geen mooie rijpe tomaten kunt vinden) kun je ook een blik gepelde tomaten kopen. Snijd de gepelde tomaten in grove stukken en voeg ze toe aan het brood in de kom.

Pel de knoflookteentjes, knijp ze fijn en voeg ze toe aan de tomaten en het brood in de kom.

Pureer alle ingrediënten in de kom met behulp van een staafmixer tot je een mooie rode soep hebt verkregen.

Breng de soep op smaak met de olijfolie, het azijn, peper en zout.

Verdeel de soep over de borden en strooi de blokjes ham en ei er overheen. Voor de mooi kun je de borden nog garneren met een takje peterselie.

One thought on “Salmorejo

  1. dank voor de prachtige recepten, wonen als Vlamingen in Spanje , zou dolgraag nieuwbrief ontvangen indien mogelijk, waarvoor merci.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.