Ze kunnen zo mooi zijn, die dagen dat de ijsbloemen tegen de ruiten staan, de kinderen voor schaatsen en, als het echt mee zit, een sneeuwballetje kunnen gooien. Waar ik me dan ophoud? Uiteraard in de keuken bij mijn warme pannen, dampende pannen. Of in dit geval 1 enkele pan, een mooie zware braadpan.
Vandaag op het menu: Stoofvlees met Trappistenbier (of een ander donker bier).
De ingrediënten
- 1 kilo runderlappen
- 4 grote uien, gesnipperd
- 2 bruine boterhammen
- 0.3 liter Trappistenbier
- 2 blikjes tomatenpuree
- 75 gram boter
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels azijn
- 1 laurierblad
- 1 kruidnagel
- 2 theelepels tijm
- 1 grote eetlepel mosterd
- zout
- peper
De bereiding
De boter verhitten en het vlees op hoog vuur in etappes bruin bakken. Dit om ervoor te zorgen dat de boter niet ineens teveel afkoelt. Hou het vlees dat gebakken is even apart.
Dan in het achtergebleven vet, op laag vuur, de uien fruiten. Dan de suiker en de bloem toevoegen en 1 minuut zachtjes meebakken. Het vlees kan dan weer in de pan, samen met het bier, azijn, laurierblad, kruidnagel, tomatenpuree en de tijm. Dit alles 1 uur heel zacht met het deksel erop laten stoven.
Na een uurtje is het weer tijd om in actie te komen (of kon je het ook niet laten af en toe onder het deksel te kijken en even te roeren?). De korsten van het bruine brood afhalen en besmeren met de mosterd. Dit met de mosterdkant op het vlees leggen en 30 minuten mee laten stoven, het deksel weer op de pan doen, anders loop je de kans dat het geheel te droog wordt. Een beetje warm water erbij doet dan wonderen..
30 minuutjes voorbij? Het vlees nu omscheppen zodat het mengsel een beetje bindt en dan nog 1,5 uur stoven. Het laatste half uur zonder deksel. Zie bovenstaande tip als je stoof te droog wordt.
Lekker een bord Vlaamse frieten (het liefst ook zelf gemaakt natuurlijk, later daar meer over) met je mayo en een fijn glas Dobbel Palm erbij. Laat het weekend maar beginnen!
Nog tips voor welk Trappistenbier?
Ik heb hem nu zelf al twee keer gemaakt met Westmalle dubbel, Ik vind het ook lekker om er nog wat extra groenten in te mikken, zoals een winterpeen en een paprika.
Vanaf juni 2008 wordt er elke maand een foodblog – event georganiseerd voor de Nederlandstalige foodblogs. Elke maand worden er meer en meer bloggers betrokken en worden er nog meer recepten gepubliceerd.
Wil je graag meedoen? Kijk dan hier: http://gabriellaskeuken.blogspot.com/2009/02/9de-foodblog-event-de-culinaire-reis.html
Groetjes,
Gabriella
Zelf maak ik af en toe zgn. “Belgische Hachee”….recept lijkt op bovengenoemde en er gaat dus uiteraard ook een flesje “belgisch” in…..meestal doe ik er de commerciële Leffe Dubbel (altijd verkrijgbaar bij de supermarkten) maar ook wel eens een andere dubbel in…die is over het algemeen wat zoeter dan een Tripel en aangezien de alcohol toch verdampt…….
Bij iets zwaars als een stoofpot zou ik voor een dubbel of zelfs quadrupel kiezen. En dan kan je er gerust ook bij drinken.
Ook lekker, maar goed, ben nu eenmaal een groot Dobbel Palm fan!
Tip, doe het met een zo zoet mogelijk biertje. Persoonlijk zou ik de guldendraak of chimay blauw gebruiken.
ik ga hem met de gulden draak zeker ook proberen!