Quesillo

Een van de ongeschreven voornemens voor de site in 2009 is totale overheersing van meer deelname in het Nederlandstalig kooksite-landschap. Om dit te bereiken zal ik echter wel meer moeten interageren met de mede kookbloggers, iets wat ik tot nu toe altijd weinig gedaan heb uit pure luiheid.

Foodblog event januari 2009: familirecept

Een mooie gelegenheid tot interactie (en eerste stap naar algehele blog-suprematie) diende zich in de vorm van de Food Blog Event van deze maand. De Food Blog Event wordt elke maand georganiseerd met het doel Nederlandse foodbloggers over één onderwerp te laten schrijven. Elke maand is het weer een andere blogger die de event mag organiseren en een onderwerp mag kiezen.

Tot nu toe zijn al die events aan mij voorbijgegaan (zie puntje luiheid een paar alinea’s hiervoor), maar het door Mister Ooijer bedacht onderwerp van deze maand was te mooi om te laten liggen:

We gaan op zoek naar geliefde familierecepten. Gewoon het mooiste recept van je zus, broer, moeder of grootmoeder (…).

Wel, wat is Lekker Hapje anders dan een grote verzameling recepten die ik van familie heb gekregen (plus een grote verzameling recepten overgenomen it kookboeken of afgekeken van andere sites)? Ik ben dus snel in de pen geklommen en mijn moeder om weer een familierecept gevraagd, en wel die voor quesillo.

Quesillo is letterlijk Spaans voor “kaasje”, maar is ook de naam voor een traditioneel Venezolaans nagerecht, waar gek genoeg géén kaas in zit (in andere delen van Zuid-Amerika is quesillo wel een gerecht met kaas).

Zo lang ik me kan herinneren wordt binnen onze familie bij verjaardagen en andere feesten quesillo gemaakt en geserveerd. Een gewoonte die mijn moeder in Nederland niet verleerd is.

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk (+/- 400 gram)
  • 1 blik melk (gebruik het blik van de gecondenseerde melk om dit af te meten)
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 2 borrelglazen rum of brandy (mijn moeder doet de verstandige suggestie de drank weg te laten als het toetje ook voor kinderen is bedoeld; maar zo weinig alcohol kan toch geen kwaad?)
  • 6 eetlepels suiker

Verder nog nodig

De quesillo bereid je idealiter in een puddingvorm (of waterbadvorm) die je kunt afsluiten. Heb je deze niet tot je beschikking (zoals ik) dan kun je ook een koekblik met deksel gebruiken. Dit is hoe mijn moeder zegt dat het gedaan werd toen ze klein was en tevens hoe ik hem heb bereid, aangezien ik noch bij de HEMA of V&D een afsluitbare puddingvorm kon vinden. (Inmiddels heeft mijn moeder er twee voor me besteld bij haar vaste kookwinkel. Moeders zijn zo lief!)

Bereidingswijze

Gebruik een sauspannetje om op midden-hoog vuur de suiker te smelten tot karamel. Let hierbij goed op dat je de suiker niet laat verbranden, zet desnoods het vuur iets lager als je ziet dat dit dreigt te gaan gebeuren.

Smeer vervolgens de onder- en zijkanten van je puddingvorm/koekblik in met de karamel. Dit is een lastig klusje, omdat de karamel snel verhardt en onsmeerbaar wordt zodra het begint af te koelen.

Klop de eieren in een beslagkom. Voeg de gecondenseerde melk toe, maar gooi het blik niet weg. Vul het blik met gewone halfvolle melk en giet dit ook in de kom. Voeg ook de vanille aroma en de drank toe en roer alles goed tot je een mierzoete gele mix gekregen hebt met een iets dikkere consistentie dan melk.

Giet de mix in de puddingvorm/koekblik en sluit deze af. Verwarm de vorm au bain-marie gedurende 45 minuten, waarbij je zorg draagt dat de vorm niet meer dan voor de helft door het water wordt bedekt.

Het is belangrijk dat je het niet langer dan de genoemde 45 minuten kookt, anders loop je het gevaar dat je toetje naar hardgekookt ei gaat smaken! En daar maak je niemand blij mee.

Haal de vorm van het vuur en uit het water en spiek voor de zekerheid dat de mix tot pudding geworden is. Bedek de vorm weer en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar vervolgens in de koelkast om de volgende dag koud te serveren.

Serveer de pudding door boven een bord, kom of schaal de vorm te openen en de pudding langzaam er uit te laten glijden. Als de pudding er niet uit wil komen, gebruik dan eerst een mes om het van de zijkanten van de vorm los te maken. Doe dit zeer voorzichtig, want voor je het weet glijdt de quesillo ineens uit de vorm en belandt die niet op de schaal waar je hem bedoeld had (ik spreek uit ervaring, zie ontbrekend hoekje op de foto). Als alles goed gaat moet de karamel als een soort sausje nu over de pudding heen liggen.

Het is in feite een redelijk eenvoudig recept, maar de resultaten zijn spectaculair. Zolang ik me kan herinneren, weet ik dat mijn moeder altijd veel lof geoogst heeft wanneer ze het maakte. En het was een grote hit, toen ik het recept vorige week uitprobeerde op gasten die kwamen eten (en tegelijkertijd als proefkonijn dienden!).

Tips

Tot slot had mijn moeder nog wat tips en variaties.

Na bereiding kun je de pudding ook heel goed (nog in de vorm) invriezen. Bijvoorbeeld als je geen tijd hebt om een nachtje in de koelkast te bewaren (‘s ochtends bakken, paar uurtjes invriezen, ‘s avonds serveren) of voor als je het niet gelijk de volgende dag wil serveren. Let er wel op dat je de pudding weer op tijd uit de vriezer haalt, zodat het kan ontdooien en je geen klomp ijs aan je gasten voorschotelt.

Een mogelijke variatie is de toevoeging van 125 gram roomkaas (bijv. mascarpone) aan de mix. De quesillo wordt dan een soort cheesecake en doet iets meer eer aan de letterlijke vertaling van de naam.

De rum vervangen door Amaretto of de melk door Bailey’s is ook een mogelijkheid. Mijn moeder waarschuwt wel dat het met zoveel Bailey’s wel een hele zoete aangelegenheid wordt.

Een favoriete variatie van haar is “de kokosvariant”. Dan vervang je de melk door kokosmelk en roer je nog 3 eetlepels gemalen kokos door de mix heen.

4 thoughts on “Quesillo

  1. Dit recept heb ik wel 20 jaar geleden ook gekregen van een vriendin van mijn moeder. Ik kom ook uit een Zuidamerikaans land, Suriname en dit recept was altijd mijn succesrecept met verjaardagen en feestdagen. Wij noemen het caramelvla. Ik bak hem gewoon in de oven in een tulbandvorm. Mijn recept is met een blik gesuikerde gecondenseerde melk en heel veel rum. De tulbandvorm van tevoren in de hete oven doen met bruine suiker gestrooid over de bodem, wordt dan vanzelf caramel.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.