Cannelloni met appel en varkensvlees (kliekjes!)

Kerst wordt traditiegetrouw gevierd in familieverband aan de eettafel. En hoewel mensen die in de kerststemming zijn gruwelijk veel kunnen schransen, is er geen kerstdiner groot genoeg of er blijven wel wat kliekjes over. Zo ook bij ons dit jaar. Het zou ook niet gezond zijn geweest als er geen eten over zou zijn gebleven. Voor twintig man verscheen onder meer het volgende op tafel:

 • voorgerechten: salade, kabeljauw-sinaasappel salade, langostinos, jabugo ham en ander vleeswaren, diverse hors d’ oeuvre, zalm wraps, ganzenlever paté en waarschijnlijk meer wat ik niet eens gezien of geproefd heb.
 • hoofdgerechten: er was keuze uit vis (kabeljauw) of vlees. Koos je voor vlees, dan kon je biefstuk krijgen. Daarnaast had mijn tante nog lam en mijn moeder een complete varkensham (ongeveer 8 kilo) gebraden. Het was al vrij snel duidelijk dat het vlees niet op zou gaan.
 • nagerechten: fruitsalade, ijs en de in Spanje rond kerst gebruikelijke gebakjes en zoetigheden (turrón, marsepein en polvorones).

Er bleef dus eten over. De gehele familie heeft de afgelopen dagen nog volop kunnen genieten van de kabeljauwsalade, het lam en het varken.

Als gezegd, dit overkomt de meeste mensen na kerst. Dit heeft Spaanse topkop Karlos Arguiñano ook gezien, want in de uitzending van zijn kookprogramma van de 26e kwam hij met een recept voor cannelloni waarin je de kliekjes van het kerstdiner in kan verwerken. In zijn canelones del día después (“cannelloni voor de volgende dag”) verwerkt hij de kliekjes van een gebraden kip, maar niets houdt je natuurlijk tegen om dat door je eigen kliekjes te vervangen. Zo grepen wij dit recept met beide handen aan om ons weer van wat gebraden varken te kunnen ontdoen.

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 16 plakjes pasta voor cannelonni
 • 400 gram varkensvlees (of je eigen kliekjes)
 • 1 ui
 • 1 groene paprika
 • 1 appel
 • 125 gram geraspte kaas
 • 100 ml tomato frito
 • halve liter bechamelsaus
 • olijfolie
 • peterselie

Bereidingswijze

Bereid de bechamelsaus indien nodig.

Zet een pan op met water, laat het niet koken. Bereid hierin de plakjes pasta voor de cannelloni en leg ze vervolgens apart.

Snipper de ui en snijd de paprika in kleine reepjes. Schil de appel en snijd deze ook in kleine stukjes. Het klokhuis gooi je uiteraard weg. Verhit wat olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui samen met de paprika. Als de ui na een paar minuten glazig begint te worden, voeg je de appel toe. Bak alles nog even door.

Neem het varkensvlees (of je eigen kliekjes) en snijd deze in kleine stukjes. Voeg toe in de pan. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper en bak alles nog even een paar minuten.

Haal de pan van het vuur, vul de cannelloni met de inhoud en leg ze in een ovenschaal. Doe dit als volgt:

 1. leg steeds een plakje pasta klaar,
 2. schep hier met een lepel wat vulling op (niet te veel, want dan kun je het niet goed dicht rollen)
 3. rol de de pasta dicht,
 4. plaats de gevulde rol in de ovenschaal op zo’n manier dat die niet weer open kan rollen of uit elkaar kan vallen,
 5. goto 1

Dit is best wel een rotklus. Je hebt ook van die voorgerolde cannelloni, ik weet niet of het daarmee makkelijker en sneller gaat.

de cannelloni voor ze de oven in gaan
Bedek de cannelloni met de bechamelsaus en de tomato frito. Strooi als laatste nog de geraspte kaas er overheen.

Bak de rollen zo’n 5-8 minuten in de oven op 210 graden.

Eenmaal uit de oven met wat takjes verse peterselie garneren en direct serveren.

De appel in de vulling leek ons in eerste instantie wat vreemd. Uiteindelijk bleek de zoete smaak van het fruit (een beetje aangevuld met de ietwat gekarameliseerde ui en paprika) erg goed bij het varkensvlees te passen. Aanvankelijk was ik ook nog een beetje bang dat de hoeveelheid bechamelsaus iets te groot zou zijn, waardoor het gerecht als een soort soep uit de oven zou komen. Maar mijn angst bleek onterecht, want de pasta kwam goed al dente uit de oven. Al met al een toppertje!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.