Roux

Je kent die verhalen wel over sausjes. Goh lekker sausje hè? Nou, zo mijn best op gedaan joh! negen van de tien keer komt dat sausje uit een zakje of potje. Not that there’s anything wrong with that… but we don’t roll that way at Lekker Hapje.

Nu wil je natuurlijk “legaal” de pats maken met je eigen sauzen. Ik geef je de basis zodat je eindeloos kan variëren. And there sure as hell ain’t anything wrong with that!

De basis aller sauzen

De roux is een basis saus van de franse keuken. Veel andere sauzen (bijvoorbeeld de bechamelsaus) worden bereid door ingrediënten aan een roux toe te voegen. De saus bestaat uit bloem en gesmolten vet (meestal boter) in gelijke delen.

Ingrediënten

  • 50 gram Bloem
  • 50 gram Boter

Bereidingswijze

Smelt de boter in een pan, niet bruin laten worden maar wel laten garen. Gebruik een kleine pit dus!

Je bloem erbij en heel heel goed doorroeren. Door blijven koken tot de roux de gewenste samenstelling heeft bereikt. Deze hangt af van de saus die je “op” je roux wil gaan bereiden.

This entry was posted in Alle Recepten, Sauzen and tagged , , by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

3 thoughts on “Roux

  1. Ik ben welhaast verbaasd dat het concept ‘roux’ slechts één maal op de site lijkt voor te komen! Afgelopen zaterdag heb ik zelf de eerste stap op het sauzenpad gewaagd, en derhalve ook mijn eerste roux bereid. Het werken met een roux was voor mij een openbaring, en ik zal hier veelvuldig gebruik van gaan maken.
    In mijn geval maakte ik een champignonsaus (roux op basis van 30 gram boter en 30 gram bloem, 250 ml bouillon op basis van een kippenbouillonblokje langzaam al roerend toevoegen, vervolgens al roerend 250 ml room, flink wat peper en een beetje zout, wat gebakken champignons en een flinke scheut calvados) en het resultaat overtrof mijn verwachtingen. Ik verwacht in een goed restaurant niets beters. Roux FTW as far as I’m concerned.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.