Pesto genovese

Wanneer ik geen zin heb om uitgebreid te koken, maar toch lekkere trek heb, wil ik wel eens een bordje pasta met pesto naar binnen gooien. Er is geen gerecht wat zo lekker is, terwijl je er zo weinig voor hoeft te doen. Vooral als de pesto uit een potje komt.

Nu ben ik in het verleden redelijk makkelijk geweest in het toevoegen van nieuwe recepten (zie Toastjes met peer, blauwe kaas en walnoten en Stokbroodje met peer, blauwe kaas en walnoten), maar “pasta koken, afgieten en pesto er door roeren” vind zelfs ik wel een hele karige beschrijving voor een recept. Daarom leg ik hieronder uitgebreid uit hoe je thuis je eigen pesto kunt bereiden.

Pesto is een saus die haar oorsprong kent in de Italiaanse streek Ligurië, waar Genoa de hoofdstad van is. Wanneer men over pesto spreekt, spreekt men meestal ook over de pesto genovese.

Het woord “pesto” zelf deelt de stam met het Italiaans voor stampen (pestare). De saus werd oorspronkelijk ook bereid door alle ingrediënten in een vijzel (engels: pestle and mortar) door elkaar heen te pletten. Tegenwoordig kan dit natuurlijk allemaal sneller en makkelijker met behulp van je trouwe staafmixer of blender. De stampende, knarsende werking van de vijzel zal echter meer smaken vrijmaken dan de snijdende werking van de staafmixer.

Ingrediënten

  • 2 tot 4 teentjes knoflook
  • 125 gram pijnboompitten
  • 50 gram verse basilicum
  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • 60 ml olijfolie (extra virgine)

Bereidingswijze

Pel de knoflookteentjes. Doe ze in een kom samen met de pijnboompitten en de basilicum en bewerk ze met de staafmixer tot je een homogene pasta hebt verkregen. Of, indien je meer tijd en liefde in de bereiding wil stoppen, bewerk de ingrediënten in de vijzel.

Voeg nu de kaas aan de saus, blijf de staafmixer/vijzel hanteren en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Je hebt nu een heerlijke, zelfgemaakte Pesto Genovese voor oa. bij de pasta of op brood.

Als je niet alle pesto in een keer op maakt, kun je wat overblijft in de koelkast gedurende 2 á 3 dagen goed bewaren. Bedek de pesto wel eerst met een klein laagje olijfolie om uitdroging van de saus te voorkomen. Mocht je echt veel te veel pesto hebben gemaakt, dan is het goedje ook erg goed in te vriezen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.