Als je de naam moet geloven dan zou je zeggen dat Scotch Eggs uit Schotland komen. Dit is echter niet het geval, Scotch Eggs komen uit Groot-Brittannië. Scotch Eggs werden uitgevonden door het beroemde warenhuis Fortnum & Mason uit Londen in 1851.
De snack gaat in Groot-Brittannië door het leven onder de naam “Scotch Egg”. De bal bestaat daar uit een met gehakt/worstvlees omkleed ei met een paneerlaag. Scotch Eggs waren oorspronkelijk bedoeld als snack bij een picknick.
Er zijn verschillende filmpjes te vinden over het maken van scotch Eggs, en ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Traditioneel is het om de Scotch Eggs te frituren, maar soms worden ze ook in de oven of de pan gebakken. Het volgende filmpje is de traditionele manier:
Ook is een liedje gemaakt over Scotch Eggs, dit gaat over het product en de geschiedenis, best grappig om eens te bekijken:
Er is zelfs een bedrijf in Groot-Brittannië wat alleen maar Scotch Eggs maak en deze ook online verkoopt genaamd Handmade Scotch Eggs Company. Zij verkopen meer dan 20 verschillende soorten scotch eggs!
Wij houden het hier bij het traditionele recept; lekker en smaakvol. Hier geserveerd met een knapperige witlofsalade en een kwark met groene kruiden sausje!
Ingrediënten
voor 4 personen
- 5 eieren
- 250 gram braadworst
- 2 theelepels worchestershiresaus
- 1 eetlepel bloem
- zout
- peper
- 5 eetlepels paneermeel
- frituurvet/olie
- keukenpapier
Voorbereiding
Vier eieren in ca. 10 minuten hard koken. Onder koud water afspoelen, pellen en laten afkoelen.
Vel van braadworsten openknippen en vlees in kom doen. Worchestershiresaus erdoor mengen.
Gehakt in 4 stukken verdelen en platdrukken.
In diep bord bloem, zout en peper mengen. Gekookte eieren door bloem wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met bloem.
Op elk stuk gehakt 1 ei leggen. Gehakt rond ei vouwen en met vochtige hand tot gladde bal vormen.
In diep bord laatste ei loskloppen. Op plat bord paneermeel strooien. Gehaktballen eerst door ei, dan door paneermeel wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met paneermeel.
Bereidingswijze
Frituurvet verhitten tot 175 graden. Gehaktballen in ca. 4-5 minuten goudbruin en gaar frituren. Op keukenpapier laten uitlekken.
Recept bron: www.smulweb.nl, www.youtube.nl
Dankje Alberto,
Het staat er weer geweldig bij!
groetjes
Anita
Lekker, die gehaktballen met ei! Ik zie dat je worsten gebruikt, waarschijnlijk vanwege de fijnere textuur van het vlees ervan. Ik gok dat een gehaktmolen uitkomst zou bieden en de worsten overbodig zou maken. Misschien kun je bij een gewone slager vragen of hij een pond halfom fijner kan malen, moet kunnen.
Leuk Ikea-bord trouwens ;-) (enkele van mijn borden zijn ook daarvan afkomstig hoor)
Mijn stem is naar je Scotch Eggs gegaan, succes!
bedankt!
overigens heb ik gehakt gebruikt.
Maar worstvlees wordt vaak gebruikt omdat deze al gekruid zijn.
Je kan dan heel veel verschillende soorten worst kiezen met jou favo smaak kruiden.
groetjes
Anita
Gehaktballen doen het altijd goed. Moet deze, met het gevangen eitje binnenin, zeker eens gaan maken binnenkort.
hoop dat meer mensen er zo over denken.
Vind het een erg leuke wedstrijd en hoop nog even mee te mogen doen na de 3de ronde.
Erg leuk om zoveel te leren over de eetcultuur van andere landen.
groetjes
Anita
Schotland is Groot Brittanie, of ben ik nou gek? Of bedoelde je Engeland?