Moqueca

This entry is part 26 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Dit gerecht is een ode aan Amarildo, “O Possesso” – de bezetene. Niet de allergrootste voetballer ooit, maar hij scoorde in de WK-finale van 1962 wel de 1-1 tegen Tsjecho-Slowakije, waarna Brazilië doorstoomde naar 1-3. Zijn goal deed een beetje denken aan die van Maicon in Brazilië’s 2010 openingswedstrijd tegen Noord Korea. Typisch zo’n bal waarbij mindere voetballers denken dat het per ongeluk was, omdat ze niet kunnen bevatten dat iemand met opzet zo kan schieten. Zoals hier Nelinho laat zien met een prachtig banaanschot.

Amarildo, die de finale startte als vervanger van de geblesseerde Pelé, speelde slechts 23 interlands waarin hij toch acht keer scoorde. Drie daarvan op de WK. Eentje in de finale: dat is pas pieken!

De Moqueca combineert een bijzondere kooktechniek met een bijzondere combinatie aan ingrediënten, voor een treffend resultaat. Als bijgerecht kun je denken aan simpele witte rijst, farofa (een soort geroosterde couscous), of bijvoorbeeld cassavechips.

Voor 2 – 3 personen (vis per persoon)

  • 70 gram gedroogde kokosmelk (santen)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 rawit
  • eventueel 1 groene peper pp.
  • 4 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel piment
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 theelepels citroengras
  • 1 theelepel selderij
  • 1 theelepel kerriepoeder, vooral vanwege de kleur. (*)
  • 1 limoen
  • 1 blik gepelde tomaten, gesneden in plakjes
  • 100 gram gewassen veldsla
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • enkele verse wilde tomaten
  • 100 – 125gr kabeljauwfilet pp.
  • 50 gram gekookte, gepelde garnalen pp.

Bereiding; technisch gezien is het geen stoven, omdat er geen water gebruikt wordt, behalve dan het vocht van de groenten. Het lijkt dus meer op iets tussen sauteren en poêleren in. Bij gebrek aan een traditionele kookpot maak ik hier gebruik van een dikke gietijzeren wok. Het sauteren vindt plaats in olijfolie met santen, in plaats van de typisch Braziliaanse dende-olie.

Fruit in een basis van santen plus olijfolie, de rawit, bosuitjes en knoflook

voeg de kruiden en specerijen toe en meng deze goed door,

voeg de limoen (sap en vruchtvlees), evt. groene peper en tomaten toe en laat enkele minuten indikken.

Snijd de vis in grove stukken.

tomaten en vis erbij, laat het afhankelijk van de dikte van de vis enkele minuten garen

voeg laat de garnalen toe, laat ze warm worden en als laatste de veldsla.

Serveren met gesneden verse tomaatjes en verse basilicum erop:

Bom apetite!

* variatie: vervang het kerriepoeder door enkele zaadjes van de orleaanboom, voor een felrode kleur.

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Scotch EggsLekker Hapje Cup 2010: Groep B, 2e wedstrijd >>

0 thoughts on “Moqueca

  1. Ik moet als bondscoach toch het spel van mijn selectie verdedigen; als je even op het net rondneust dan zie je snel dat dit toch wel een mooie en originele Moqueca is, al zeg ik het zelf…

    Of is Pelé soms op z’n teentjes getrapt dat dit gerecht een ode is aan zijn succesvolle vervanger?

  2. Ik vind de foto met de ingrediënten erg fraai, maar heb steeds het gevoel dat ik deze eerder heb gezien. Hij is in ieder geval in de stijl van menig kookfotoboek ;-)

    Mooi gerecht trouwens, zo met vis en garnalen.

  3. Als je goed kijkt zie je dat de tafel eronder dezelfde is als die onder het uiteindelijk gerecht. Fotokookboeken heb ik niet, anders waren mijn foto’s in ronde 1 wel beter geweest ;)

    Maar bedankt voor het compliment voor deze foto-opmaak. Ik maak ze nog altijd met mijn E71 en de fotokwaliteit daarvan is niet om over naar huis de schrijven.

  4. De overeenkomst tussen beide foto’s was me wel degelijk opgevallen. Het is duidelijk dat bij het fornuis de verlichting iets minder gunstig is en je E71 dan wat moeite heeft, maar bij de tafel in kwestie gaat het prima. Die ingrediënen-foto is echt spot on.

  5. Bijkomend probleem bij het fornuis is dat de lens snel opdampt. Dus je kookt, schiet een plaatje, kijkt snel of er niet al te veel waas op zit en dan schiet je er nog een.
    Last van damp heb je natuurlijk niet als je een ijsje klust ;)

    Maar dan weet ik dus nog niet of ze ook scherp genoeg zijn voor een close-up of crop. Vandaar dat die eerste plaat dus nogal grofkorrelig is, dat komt door een nabewerking om wat artificiële scherpte toe te voegen. (optische scherpte, niet methyl vanillyl nonenamide)

Laat een reactie achter