Atum e Risotto

This entry is part 11 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

2010 wordt het jaar van de herinnering aan de helden van weleer. De huidige Seleção is helaas een beetje een kleurloos elftal, dus zetten we met culinaire voorzetjes de mannen in scoringspositie die hetzij de WK op z’n kop zetten, de cup mee naar Rio namen of soms in het zicht van de haven strandden, maar altijd met flair, inzicht en techniek. De huidige Braziliaanse selectie wordt wel eens verweten rugby voetbal te spelen. Weinig tikkie-takkie paasjes, weinig sjeu en een onbraziliaanse nadruk op teamwork en kampfgeist, niet echt Braziliaanse begrippen.

Het is daarom dat ik terug wil grijpen op traditionele Braziliaanse waarden: Ordem e Progresso

Verpersoonlijkt door grootheden als Falcão, Vavá of Zico. Prachtvoetballers als Didi, Jairzinho, en Pelé, mannen met baarden en beenafwijkingen, zoals Garrincha of Socrates. Of met poëtische bijnamen als de rubberen man: Leônidas da Silva.

Het eerste gerecht is een ode aan die laatstgenoemde: topscorer van de WK in 1938.

Bekend als een van de eerste uitvoerders van de omhaal (voor onze Zuid-Afrikaanse vrienden: mokanangwana.) hier gedemonstreerd door Pelé:

Een flexibel gerecht, met precies de juiste hoeveelheid scherpte en pit om alles af te maken.

Risotto com Alcachofra (risotto met artisjokkenhartjes)

Dit rijstgerecht is gebaseerd op risotto met palmboomharten. De smaak van palmboomharten komt sterk overeen met artisjokken (*) die hier iets makkelijker verkrijgbaar zijn. Artisjokkenhartjes uit blik voldoen prima en zijn al gekookt dus worden vrijwel aan het einde toegevoegd. Bijgerecht voor twee à drie personen.

Voor die echte Braziliaanse smaken wordt de rijst (**) in olijfolie glazig gebakken met

  • een stel knoflookteentjes
  • een rawit (Br: Malagueta)
  • 1thl. piment (Allspice, Br: Pimenta-da-jamaica)
  • 1thl. Citroengras poeder (sereh)
  • 1thl. koriander
  • en wat zout naar smaak.

Vervolgens voegen we de gedroogde kokosmelk (santen) en de boter toe.

Met een ketel kokend water bij de hand voegen we om de zoveel minuten precies zoveel water toe dat de rijst volledig onder staat.

Dit doen we zo’n 30min, tot de rijst de juiste consistentie heeft voor risotto, waarop we enkele gesneden artisjokkenhartjes toevoegen.

Het resultaat

* In Brazilië groeit wilde artisjok, maar de eetbare moeten van nét over de grens komen.

** In dit geval geurige pandan snelkookrijst, maar uiteraard kan het ook speciale risotto rijst zijn of een andere soort.

Atum com gergelim (tonijn met sesamzaadjes)

De hoofdmoot is een klassiek, krachtig visgrecht. Het kook-equivalent van een vrije trap van Garrincha. Simpel maar uitermate doeltreffend.

Marineer de tonijnsteaks in olijfolie, met citroengras (poeder) een fijngesneden pepertje en sesamzaadjes.

Grill of bak de moten kort tot rosé.

Overzicht ingrediënten

Risotto voor drie personen:

  • rijst (~80 à 100g pp)
  • gedroogde kokosmelk (20gr pp)
  • artisjokkenhartjes (1 blik voor 3p)
  • 1thl. piment
  • 1thl. koriander
  • citroengras
  • 1 à 2 rawit pepertjes
  • zout
  • olijfolie
  • roomboter (15g pp)

Tonijn:

  • verse tonijnsteaks
  • 1/2 thl. citroengras per steak
  • 1/4 habanero pepertje per steak
  • 1 eetl. sesamzaadjes per steak

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Magret de canard avec pommes Salardaises et salade de feuilles de chêneLekker Hapje Cup 2010: Groep B, 1e wedstrijd >>

0 thoughts on “Atum e Risotto

  1. ik had me er al over verbaasd, dat er op deze site alleen maar tonijn in blik recepten voorkwamen :)

    Als je weet dat de tonijn in feite de koning der makrelen is, een supervis met zeldzaam rood bloed en een lauwwarme bloedwisseling voor enorme spierkracht en daarmee snelheid (80km/h!) dan is het een beetje zonde om die doodgekookt uit blik te eten. Dus bij deze!

  2. Tonijnsteak ook erg elker van de BBQ. Wij gebruiken trouwens altijd dezelfde kokos (voor het maken van lumpers/lempers). Dit gerecht lijkt me een goed excuus om eindelijk eens een keer een risotto te maken, lekker!

  3. Wij nemen helaas nooit de moeite om naar de visboer (om de hoek!) te gaan om echte vis te halen (ipv wat de Appie verkoopt). Vandaar.

  4. Voetbalgerelateerd visfeitje:

    de visboer om de hoek alhier, is de broer van de voormalig topschutter van la Liga/Gouden schoen winnaar :)

Laat een reactie achter