Bier potjie

This entry is part 20 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Welkom terug bij de Confederations Cup. Vanavond speelt Zuid Afrika voor een plek in de finale. Het team van Zuid Afrika speelt deze wedstrijd zonder materiaalman Giesen. (Paparazzi melden dat hij het trainingskamp heeft verlaten voor een geheime liefde.) En zonder materiaalman kan er geen braai worden gespeeld. Wat zal Zuid Afrika dan wel op tafel zetten? Voor een antwoord hierop schakelen we live over naar Zuid Afrika.

Bier potjie opstelling

Aanval

  • 500 gram doorregen runderriblappen
  • 20 gram roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie

Middenveld

  • 1 middelgrote ui
  • 1 afgestreken eetlepels Kristal suiker
  • 8 sperzieboontjes
  • een halve winterpeen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes oregano
  • 1 laurierblad

Verdediging

  • 300 ml triple bier (b.v. Grimbergen)
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 vleestomaat
  • 10 ml witte wijnazijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • Zout en peper naar smaak

Op doel

  • Een potjie, als je dat niet hebt is een grote pan met deksel ook goed.

Speel eerst het volkslied (zie vorig recept) en trap af:

Snijd eerst de volgende ingrediënten: het vlees in blokjes, de ui in snippers, de boontjes door tweeën, de winterpeen in plakjes en het teentje knoflook in kleine stukjes.

Knip de takjes rozemarijn, tijm en oregano fijn.

Smelt de boter en de olijfolie in een pan en bak daarin de buitenkant van het vlees snel bruin. Haal het vlees uit de pan, van binnen moet het vlees nog niet gaar zijn.

Doe nu de uien en de suiker in de pan. Roer dit een beetje totdat de uien goed gaar zijn.

Voeg de bonen, wortels en knoflook toe en laat deze nog 5 minuten sudderen.

Voeg dan de kruiden, het bier, de bouillon, en de tomaat toe. Breng dit aan de kook. Als dit kookt (en echt niet eerder, anders wordt je vlees taai!) voeg je het vlees weer toe. Laat dit alles twee uur rustig met een deksel op de pan twee uur sudderen.

Meng de azijn met de maïzena en roer dit door de pan. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveer met brood, aardappels of puree. Drink er een biertje bij, of een Zuid Afrikaans wijntje.

De Bafana Bafana danken de Irakese bondscoach voor zijn bieradviezen.

Bier potjie resultaat

Stem op dit recept in de halve finale van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Zuid Afrikanen in vreugde en verwarringScaloppine all limone met balsamicoaardappeltjes >>

5 thoughts on “Bier potjie

  1. Ziet er goed uit. Doet me een klein beetje denken aan zuurvlees.

    Maar zal het genoeg zijn voor de finale…? Je stap af van het aanvallend spel uit de eerste ronde. Gaat dat je niet de das om doen?

  2. Ik snap een ding alleen niet. Je hebt het filmpje op je PC draaien, maar die upload je niet naar youtube. Nee, je speelt het filmpje af, filmt dat en upload dat filmpje. Lukt het niet om de CL hymne er doorheen te mixen?

  3. Doet ons denken aan een heerlijke Irish Stew (Guinness ipv Grimbergen) – hebben we goede herinneringen aan !!
    De smaak komt alweer terug in onze herinneringen en het water loopt alweer in de mond.
    Hmmmm!

Laat een reactie achter