Pisco sour

Ik heb al verhaald over de lekkere lomo saltado die we tijdens onze vakantie voorgeschoteld kregen. Maar dat was niet de enige Peruaanse lekkernij waar onze gastvrouw ons op trakteerde. Een paar avonden deed ze een poging ons dronken te voeren met haar huisgemaakte pisco sours. En elke keer slaagde ze er weer in!

Pisco is een likeur die uit druiven wordt gedistilleerd. Het is erg populair in Bolivia, Chili en Peru, waar het min of meer de nationale drank is. De laatste twee landen voeren bovendien al jaren een hevige strijd over wie van de twee nu de echte authentieke pisco maakt.

Peru wil dat de naam pisco beschermd wordt en dat alleen wat bereidt wordt in het Pisco dal en omringende gebieden die naam mag dragen. In het Pisco dal is de drank ontstaan en alleen daar wordt het nog volgens de traditionele wijze bereid, luidt het Peruaans argument. In Chili ziet men pisco meer als een generieke term (zoals bier of wijn) en wil men het recht behouden om hun drank als “Chileense pisco” op de markt te brengen. Het is een hekele kwestie tussen de beide landen. Ik heb in eider geval begrepen dat je de pisco-kwestie niet ter sprake moet brengen in het bijzijn van een Peruaan en een Chileen.

Anyway, in Peru wordt pisco meestal in pisco sours gedronken. De pisco sour is een cocktail waarin de pisco gemengd wordt met limoensap, suiker en eiwit. Dat laatste maakt dat het een aparte schuimkraag krijgt. Zelf vind ik hem het lekkerst als die nog redelijk zuur is, maar smaken kunnen verschillen (zo begreep ik dat men in Peru ze iets zoeter drinkt).

Onderstaand recept komt dus ook weer van Christy. Ze vertelde dat ze ooit begonnen was met een standaard recept, maar dat ze die hier en daar zelf wat bijgeschaafd heeft naar haar eigen smaak.

De pisco moet je hier in Nederland bij de betere slijter zeker kunnen vinden.

Ingredienten

voor 2 glazen

  • 1 cup pisco
  • sap van 6 limoenen
  • 2-3 eetlepels suiker
  • 10 – 15 ijsblokjes
  • eiwit van 1 ei
  • snufje kaneel

Bereidingswijze

De de limoensap, samen met de pisco, het eiwit en het ijs in de blender. Voeg niet meteen alle suiker toe, begin eerst met twee eetlepels. Je kan altijd nog meer suiker toevoegen alshet goedje te zuur voor je smaak blijkt te zijn. Blend alles tot het eiwit er voor zorgt dat je een schuimig drankje hebt. Gebruik een klein lepeltje om het even te proeven. Voeg nog een lepeltje suiker toe als het te zuur is. Blend alls weer even kort en proef opnieuw. Herhaal tot je de juiste smaak te pakken hebt.

Verdeel de drank over de glazen en strooi er een klein beetje kaneelpoeder overheen.

Tot slot wijs advies van Christy onderaan haar recept: “Enjoy responsibly! Play around with the recipe to suit your own taste.”