Tomatensoep à la Italiaans restaurant

Je kent ze wel, van die avondjes dat je denkt: lekker, een soepie met brood. Het verplichte blik soep wordt tevoorschijn getoverd. Of je hebt zo’n zak soep gehaald. No More!

Nu maak je je eigen tomatensoep zoals je hem bij de Italiaan eet. Je kent hem wel, dat ene soepje waarvan je denkt: zo moeilijk moet dat toch niet zijn? Dat is het ook niet! Zorg er alleen wel voor dat je een staafmixer hebt, anders schiet dit recept echt niet op… Prakken in een pan met soep is een zeer duidelijke no-go-area.

Ingrediënten

(+/- 8 koppen soep)

  • 300 gram rundergehakt
  • 2 grote uien (gesnipperd)
  • 1 blik gepelde tomaten van de Euroshopper 400gr.
  • 1 blikje tomatenpuree de grootste van de twee
  • 1 flesje rode wijn (die van AH-huismerk in de kleine fles dus… 200 ml denk ik)
  • 4 bouillonblokken (let wel, ik heb blokjes waarbij 1 blok per 500ml water gaat. Ik gebruik 1000ml water en dus 4 blokjes. Niet logisch? Nee, maar wel meer smaak!)
  • 1000ml water (voor bovengenoemde bouillonblokjes)
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 theelepels paprikapoeder (Silvo, gedroogd)
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden (Silvo, gedroogd)
  • 2 theelepels oregano (Silvo, gedroogd)
  • 2 eetlepels basilicum (vers of uit de vriezer)
  • peper

Bereidingswijze

Goed, in den beginne was er het kookklaar maken van de ingrediënten. Doe dit alvast, dan sta je zo meteen niet voor verrassingen. (Tip: gooi de tomatenpuree, knoflook en de gedroogde kruiden alvast bij elkaar in een bakje en meng het even goed. Rul het gehakt alvast en zet 1000ml water in je waterkoker klaar om aan te zetten.)

Okay dan! Pak je soeppan en mik hier wat olijfolie in om de uien te fruiten. Kijken ze al een beetje glazig? Ja? Dan het tomatenpuree mengsel erbij en even goed doorroeren. Afblussen met de rode wijn en een half minuutje op hoog vuur laten staan. Dan het vuur laag draaien.

Gooi je blik gepelde tomaten in de pan en zet het vuur middelhoog. Laat dit even aan de pruttel komen. In de tijd dat dit aan de pruttel komt, zet je je waterkoker aan. Water gekookt? In de pan, samen met de bouillonblokjes. Laat het 5 minuutjes zachtjes koken. Wel af en toe even roeren natuurlijk.

Nu is de staafmixer aan de beurt. Zet hem op de bodem van je pan en draai hem met langzame bewegingen door de pan. Gewoon net zo lang tot er geen grote brokken meer in je pan zitten. Nu het gerulde gehakt en peper erbij en dit mengsel goed warm laten worden. De eetlepels basilicum in de pan doen en voila, je soep is af!

Althans, af in de pan. Als je het serveert wil een draai room in de kop of op het bord het altijd leuk doen. Evenals een kleine sprinkel basilicum. Eetse!

This entry was posted in Alle Recepten, Italiaans, Mediterraan, Soepen, Voorgerechten by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

73 thoughts on “Tomatensoep à la Italiaans restaurant

  1. zouhem zeker proberen! hij is ook lekker snel klaar. hoeft zeg mar niet een dag te trekken enzo. opgewarmd de volgende dag issie wel een stuk je smakeljker nog…

  2. Hoi Mark,

    Ik ga morgen je tomatensoep proberen te maken.
    Je hebt met behoorlijk aan het lachen gebracht toen ik je recept las, omdat je het zo leuk hebt geschreven.
    Hierbij dus een COMPLIMENT.

    groetjes Marjolein,

  3. hoi Mark

    lijkt me wel lekker maar in een echte italiaanse tomatensoep zit ook nog bleekselederij en wortel datje samen met ui en knoflook heel fijn hakt en aanfruit in de pan in de olijfolie en dat heet sofrito dat is de orginele basis voor je soep van daaruit ga je verder werken.
    veel sucses

  4. Hoi Mark

    Maak vaak een recewpt van internet maar dit is de eerste keer dat ik op een recept reageer.
    Dus eigenlijk al een dik compliment. Heb hem gemaakt en denk dat ik niet gauw weer een (gewone)
    tometensoep maak. Wij vonden hem heerlijk en mijn gasten ook, maak hem a.s. zaterdag als voorafje. Maar weet vrij wel zeker dat hij ook dan weer aan zal slaan.
    Bedankt en de groetjes.
    Karen Bremmer

  5. Ik ga hempr morgen proberen voor maar liefst 25 man… dus ja…
    ff wat meer ingredienten.. hehe
    Ik laat het weten..

  6. Ik hoop dat ie gesmaakt heeft! Verder iedereen bedankt voor de positieve reacties! Toch leuk als mensen een recept op smaak weten te schatten!

  7. Hoi Mark,

    Bedankt voor het recept van jouw heerlijke tomatensoep! Hij valt bij iedereen erg in de smaak.
    Ik heb hem gemaakt met mijn zoontje z’n verjaardag….. en de week erna gelijk nog maar een keer! Super lekker!!!!!!! En ook simpel om te maken. Inderdaad de dag erna nog lekkerder.

  8. Ik ben erg blij dat ie zo goed in de aarde valt bij iedereen. Wat ook lekker is, is om de hoeveelheid water die je bij de bouillion doet te verminderen naar 300ml (wel hetzelfde aantal bouillionblokjes). Alles wel hetzelfde bereiden verder, en de saus (want te dik om soep te zijn) te gebruiken als pastasaus. Ik maak er altijd heel veel van en vries dan porties in. Beats a can-o-sauce every time!

  9. Hoi hoi,
    wat een zalige soep!
    Afgelopen weekend heb ik de soep gemaakt voor ons gezin met wat stokbrood en zachte roomkaas.
    Iedereen was enthousiast!
    Ik ga nu een ander lekker recept van je uitproberen.
    Groetjes,Pieternella

  10. hallo Mark,

    kwam toevallig je recept tomatensoep tegen op internet, gelijk geprobeerd. staat nu bij de gehele familie met stip op 1. Ik hou van snel, makkelijk en overzichtelijk koken en daar past dit recept heel goed bij. ga straks eens bladeren wat je nog meer voor lekkere recepten hebt.
    je stijl van schrijven is heel toegankelijk en leuk te lezen.
    top

  11. Mark,

    ook geprobeerd en de gasten en ikzelf vond het overheerlijk..
    ga snel nog andere recepten van je opzoeken…

    ps is die zalmsoep echt zo lekker?

  12. Mooi dat ie beviel! De zalm soep is absoluut erg lekker, niet ‘visserig’ en dus ook bij niet-viseters komt ie vaak goed aan. Probeer hem eens! in principe heb je zo binnen een kwartier een pan soep op tafel..

  13. Ga je soep straks proberen met mijn leerlingen. Er komt morgen een delegatie en ik ben erg benieuwd wat ze er van zeggen. Je hoort het nog.

  14. De soep zat nog net niet aan t plafond toen ik – bij gebrek aan een staafmixer – de soep in mijn blendertje deed en die enigzins protesteerde… Het werd een hele knoeiboel, maar het is gelukt! En met smaak verorberd! Heerlijk soepje! Komt in het ‘succes gegarandeerd/iedereen geimponeerd’ archief. En dadelijk tussen de middag toch maar een staafmixer aanschaffen… :-)

  15. Echt ongelooflijk hoe positief de kinderen vorige week op je soep hebben gereageerd (6 en 8 jaar). De complimenten vlogen over tafel. Ik kreeg vandaag zelfs de vraag wanneer we weer DIE soep gaan maken. ps. ook ik had blender problemen…. tot genoegen van de kids. Maar in delen gaat het prima en razendsnel.

  16. Leuk te horen! Dat van de kinderen dan he.. ;)

    Gewoon een staafmixer op de bodem van de pan zetten en die langzaam over de bodem bewegen. Grote stukken duw ik altijd gewoon met de staafmixer naar beneden (dan dus geen gas geven!).

  17. Hoi Mark,

    Ik wil je graag mijn complimenten overbrengen.

    Heb een tijdje geleden je Italiaanse tomatensoep gemaakt en iedereenhier vind hem heerlijk!

    Onze kleindochter van dertien komt zaterdag de soep samen met mij maken en ze wil een copy van het recept zodat ze hem thuis ook kan maken.

    Dank je wel, ik zal zeker ook je andere recepten uitproberen,

    groetjes, Johanna

  18. Hartelijk dank! ik zou zeggen, begin met het paprikasoepje, dat is ook een tongstrelend geheel.

    Geef je kleindochter het adres van lekkerhapje.nl! dan kan ze haar lol helemaal op :)

    Smakelijk eten!

  19. HELEMAAL GEWELDIG!! Een heerlijke soep! Heb het recept ook gisteren gebruik om pastasaus te maken. De blender achterwege gelaten, minder water erbij gedaan en minder bouillonblokjes, maar wel italiaanse wokgroentes erbij – was een heerlijke saus geworden. Dank je wel voor dit superrecept!!!!!

    groetjes,
    Noesjka

  20. Deze soep is ook mijn basis voor tomatensaus. inderdaad minder water en ik gebruik dan witte ipv rode wijn, maar smaken doet ie! blij dat je het lekker vindt!

  21. hoi,
    ik heb gisteren je tomatensoepje gemaakt.
    ik vond hem super,en de rest van de familie ook.

  22. Heb vandaag dan eindelijk deze tomatensoep gemaakt. Zat al te watertanden bij het recept. Heb echter zelf een teentje knoflook minder gedaan en anderhalf liter water met 4 boullionblokjes. aan het einde een klein beetje gemalen gedroogde rode peper erin (uit een molentje) en het geeft een heerlijk pitti nasmaakje :D Oja, heb er ook nog een gele paprika in blokjes in gedaan voor een lekkere bite ;)
    Echt een top recept :D Ga er vanavond heerlijk van smullen met een boterham en wat salade.

    Heel erg bedankt!

    Groeten Maja

  23. lijkt me een heerlijk soeppie!! ga hem maken voor de kerst voor 22 personen …
    dus benieuwd of die aanslaat maar z te lezen vind iedereen hem lekker…..
    dus dat zal wel goed komen
    Thnx en je hoort nog …

    Gr Femke

  24. Ook vegetarisch erg lekker :) wel vermicelli erdoor gedaan… kwam ik erachter dat ik het nog niet goed gemixt had… mixer erin en toen bedacht ik opeens s*** nu is de vermicelli ook geblend… nja ook wel weer wat anders ;) Bedankt voor het snelle recept! Kan ik snel verder met leren!
    Groentjes,
    Hannah

  25. Wat een heerlijk soepje!!!
    Heb m nu al twee keer in een week gemaakt!
    de versie met minder water is heel geschikt als pastasaus.

  26. ohh, wat lekker is deze soep! Van mijn man mag er geen andere tomatensoep meer komen, dit is DE soep! Ik had overigens gehaktballetjes gemaakt (250 gr gehakt, 1 eigeel, 1 el paneermeel en peper en zout), vinden we persoonlijk lekkerder dan geruld gehakt erdoor.

    Jongens, wat haal ik een lekkere ideeen bij jullie vandaan, blijf geinspireerd, alsjeblieft!

  27. beter dat ie bevalt! ik maak de soep altijd in zo’n grote hoeveelheid dat ik geen zin heb in balletjes draaien… tegen vrouw en kinderen zeg ik dan dat Italianen dat ook niet doen.. ;)

  28. ja maar, Mark, ik laat het de kinderen ook altijd doen ;-) Ik heb er dan ook vier (kinderen dan hè), dus handjes genoeg…

  29. Is ook een mogelijkheid natuurlijk! je brengt me op ideeen, al heb ik er maar twee… Werken ze maar wat harder! ;-)

  30. hee Mark, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd… En je hebt toch ook nog een vrouw? Met handen? ;-)
    Vanavond komt hij hier weer op tafel. Een dochter met keelontsteking die om DE soep vroeg… Ze is er gelukkig niet heel ziek van, dus die ‘draait’ gewoon mee, straks, haha.

  31. Is natuurlijk ook zo, niet dat ze dat niet zou doen hoor, maar ik zorg nu eenmaal graag ervoor dat dat geregeld is. Ik heb haar verwend, eigen schuld… :)

  32. Hoi Mark

    Ik kwam ook toevallig je recept tegen op internet.
    Nu moet je even weten, dat ik mijn hele leven al ontzettend graag tomatensoep eet, maar mij is het nooit gelukt om een echt lekkere te maken.
    En in een restaurant is het ook niet altijd lekker. ( mijn smaak dan)
    Ik ken bij ons precies de tentjes waar de soep wel of niet lekker is.

    Maar dank zij jou kan ik nu thuis overheerlijke tomatensoep maken.
    Mijn dank is dan ook erg groot!!!!!!!!!!!

  33. Hoi Nelleke,

    Mooi dat het allemaal gelukt is! ben je ook zo gesteld op tomatensaus? Heb onlangs mijn Ragu “geperfectioneerd” dus als je interesse hebt…

  34. Hoi Mark

    ja ik ben heel erg gesteld op (lekkere) tomatensaus!!!

    Maar waar kan ik jouw geperfectioneerde ragu dan vinden???

    Alvast bedankt…

  35. Hoi Nelleke,

    Zal hem dit weekend even uitschrijven en dan aanleveren bij de baas (Alberto) van de site. moet je na het weekend maar even checken!

    groetjes, Mark

  36. Hoi Nelleke,

    ik heb het recept aan de boss gestuurd, het is nu even wachten tot het op de site komt, maar ik voorzie weinig problemen. Het zal wel snel verschijnen dus (verkapt drukmiddel voor Alberto)..

  37. Mijn zoon en zijn vriendin komen eten. De enige voorwaarde is dat ik die overheerlijke Italiaanse tomatensoep maak…!!! Zegt genoeg toch;-)?

    • Hoi Mark, ik wil je lekkere tomatensoep ook gaan maken voor zo’n 25 personen!! Ik heb geen tijd om te testen en wil het helemaal volgens jouw recept gaan maken maar weet even niet welke bouillonblokken moet ik gebruiken? Groente of runderbouillon? En welk merk? Graag snel je antwoord omdat ik deze soep morgen al ga maken!! Alvast hartelijk dank.

  38. Hoi Mark,

    Ik wil je tomatensoep dit weekend gaan maken maar ik ben niet bepaald een keukenprinses dus volg recepten altijd tot in de details op.
    Daarom wil ik je even vragen hoeveel wijn er precies in moet. Is 200 ml niet wat veel?
    En ik heb rode franse huiswijn van AH eigen merk gekocht, is dat een goede?

    Alvast heel erg bedankt!

    Groetjes Ingrid

  39. Hoi Ingrid, Zie je bericht nu pas. Lijkt veel, maar het is een grote pan soep! en in principe is elke wijn die je lekker genoeg vindt om te drinken ook goed om te gebruiken in de soep!

  40. Hoi! Ik heb zojuist de soep gemaakt en voorgeproefd voor de lunch. Echt heerlijk! Ga ‘m zeker vaker maken, bedankt voor het delen :)

Laat een reactie achter