Spinazie-zalm taart

Dit is een echte Bambi-klassieker; makkelijk te maken en erg bevredigend als je zin hebt in iets hartigs. De zoute gerookte zalm in combinatie en de niet te beschrijven, alhoewel… misschien metàlige smaak van spinazie (die ATR helaas niet kan waarderen) is dan perfect. Het is niet voor niks een bekende combi.Dit is de Lidl-variant, waar ze geen verse spinazie hebben, maar wel diepvries, à la bloeb-bloeb, maar dan niet van het à la bloeb-bloeb merk.Mijn vriendje trouwens, die een aantal jaar jonger is dan ik, kent die reclame niet, dus voor alle jonkies onder ons: Spinazie à la crème bedoel ik dus.

Als je nog meer zin hebt in iets “zoutigs” gebruik dan blauwe kaas ipv de gewone. Mjammie.

Ingrediënten

  • 200 gram gerookte zalm
  • doosje cherrytomaatjes
  • 2 uitjes
  • 3 grote tenen knoflook
  • 2 pakken spinazie ala creme
  • 4 eieren
  • 150 gram geraspte oude kaas of blauwe kaas
  • olijfolie om vorm mee in te vetten
  • 5 plakjes hartige taartdeeg van koopmans, of bladerdeeg als je zin hebt in wat vetters

Bereidingswijze

Waar begin je… uitje snijden, knoflook persen, zalm in reepjes snijden, eitjes(sorry komt vast door de pasen) klaar leggen, kaas klaar leggen en ergens halverwege de spinazie in de magnetron flikkeren.. Timing is everyhting, want je wil niet dat de spinazie afkoelt voordat je het in de oven schuift, daar is de kankerstichting op tegen.

Fruit het uitje (ja, klinkt erg cliché) met de knoflook, en voeg de half ontdooide spinazie toe. Als de spinazie geen ijsklonten meer bevat, voeg dan de kaas en de eieren toe en verhit het even zodat het papje wat dikker wordt. Schenk deze in de quiche-vorm die je ergens tussendoor bekleed hebt met de hartige taart- of bladerdeeg. Strooi de gerookte zalm over het papje, en druk het er een beetje in, zodat het niet uitdroogt maar ook niet helemaal oplost in de taart.

Voeg, als ‘the cherry on top’ de kerstomaatjes gehalveerd toe, zoals je op de foto ziet. Als je ze niet halveert, zal het kokendheet vruchtvlees tegen je wang aan spuiten als je zo’n tomaatje doorbijt. Op deze manier kan het nog een beetje afkoelen in de tijd tussen het uit de oven halen en het consumeren. Leg ze zo neer dat het vruchtsap er niet uit loopt en de spinaziepap waterig maakt.

De oven die je aan hebt gedaan in den beginne is nu gloeiend heet en klaar voor jouw spinazietaart. Na een half uurtje, als het deeg goudbruin gekleurd is, is ‘ie klaar.

En dan, niet onbelangrijk, de wijn. Je zou denken; zalm ergo witte wijn of desnoods rosé… maar nee, ik heb me van de week laten leiden door de Supermarktwijngids toen ik rode wijn ging kopen: De Enclave des Pâpes Coteaux de Ventoux. De schrijver vond hem uitermate geschikt om te koelen(!) en meldde dat dit de wijn “beyond” rosé was. Mijn tip: laat de wijn daarna uit de koeling op kamertemperatuur komen, want het is leuk voor even, maar ik drink hem toch liever “gewoon”.

Bon appétit.